Lezersrecensie
De schat van Amsterdam is een informatief boek dat op een leuke manier meer vertelt over waarom dit jaar een feestjaar is voor de stad en haar inwoners.
Een luxe gouden boekje van uitgeverij Rubinstein in samenwerking met Gemeente Amsterdam Stadsarchief
Jan Paul Schutten schreef in 2003 zijn eerste kinderboek, ondertussen zijn er meerder kinderboeken van zijn hand verschenen en daar won hij diverse prijzen mee zoals de Gouden griffel voor Kinderen van Amsterdam en Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel.
Gözde Eyce is illustrator en auteur, onder andere bekend van Mijn groene boek Kamishibai.
Het Stadsarchief is het geheugen van Amsterdam (inclusief Weesp), Amstelveen, Ouder-Amstel en Diemen. Ontdek bijna 750 jaar aan documenten, persoonsgegevens, beelden en verhalen.
Dit boek is uitgegeven ter ere van de 750e verjaardag van Amsterdam.
Het verhaal gaat over Noor en Adam die met hun tante een dagje naar Amsterdam gaan. In de grote kerk komen ze een deur tegen die op een vreemde plek zit. Hun tante vertelt hun het verhaal over deze deur en wat erachter zat.
Het is een verhaal dat in het begin de fantasie van de kinderen zeer prikkelt, dat komt doordat de tante het heel leuk brengt. De kinderen (en het kind dat het boek leest of voorgelezen wordt) wordt uitgedaagd om zelf te bedenken wat er achter die deur zit. Daarnaast is het een verhaal uit het leven gegrepen. En het laat zien hoe leuk het is om iets van de geschiedenis te weten en te kunnen vertellen aan anderen.
Is een schat altijd wel van goud? Soms kan het iets anders zijn maar net zo belangrijk zijn voor een stad en haar inwoners. Een mooie manier om dit thema aan te kaarten.
Het verhaal wordt vrolijk afgerond, het is tenslotte een feestjaar voor de stad.
De tekeningen worden gekenmerkt door ronde vormen en heldere kleuren. Passend bij de leeftijd van de kinderen die dit verhaal zullen lezen en de kinderen uit het boek. Door in het heden heldere basiskleuren te gebruiken die regelmatig terugkomen en in het verleden met grijs- en bruintinten accenten te geven kunnen kinderen goed zien wanneer dat deel van het verhaal zich afspeelt.
1
Reageer op deze recensie