Anna Claire weet hoe ze een verhaal moet vertellen!
De weg naar de vrijheid van Anna Claire
Deel 1 in de serie Moedige vrouwen
Drie vriendinnen ontvluchten het Berlijn van Nazi-Duitsland
De fontein
Anna Claire is het pseudoniem van een Duitse auteur en scenarioschrijver. In het nawoord geeft ze aan dat ze in deze serie juist de aandacht wil vestigen op vrouwen die Duitsland ontvluchtten vanwege de Nazi’s en vanuit het buitenland op verschillende manieren andere emigranten hielpen in het nieuwe land.
Drie vriendinnen die dromen van een restaurant maken plannen om naar New York te gaan omdat ze zich niet veilig voelen in Duitsland. Slechts een van hen krijgt de mogelijjkheid om die stap te nemen en ze belooft de anderen om in hun naam een restaurant te openen en op hun te wachten. Maar in New York loopt alles anders, net als in Duitsland. De oorlog breekt uit en ze raken elkaars spoor kwijt.
June zit bij de notaris van haar oma en hoort dat ze een erfenis krijgt met een bijzondere opdracht. Deze probeert ze uit te voeren en ze krijgt daarbij hulp van twee mannen bij wie ze zich allebei heel thuis voelt. Maar haar vriend zit in Berlijn te wachten op haar……Dan krijgt ze notitieblokken van haar oma in handen en begint een moeizame puzzeltocht naar het verleden en ook naar haar eigen leven van nu…
De weg naar de vrijheid is een boek dat over verschillende wegen gaat, zowel in de jaren dertig als in het heden van June. Deze titel heeft ook meerdere betekenissen naarmate het verhaal vordert.
Het is een verhaal dat prettig leest en heel veel onderwerpen en kwinkslagen naar onderwerpen van toen en nu verwijst. Zo worden belangrijke historische momenten zoals de Kristallnacht of de invallen van Hitler in verschillende landen benoemd maar dan met de nadruk op de effecten op de mensen die het nieuws ondergaan in een minder snel tempo dan we nu gewend zijn.
Hele mooie romantische momenten over sterke vrouwen worden afgewisseld met momenten die ontroerend en soms heel hard zijn.
Waar dit boek, en waarschijnlijk de serie, ook in opvalt tussen alle andere oorlogsromans die verschenen zijn is dat er aandacht, oprechte aandacht is voor emotie en psyche. Alles wordt mooi neergezet in filmische beschrijvingen en boeiende dialogen.
Een van de hoofdpersonages weet zich moeilijk aan te passen aan het nieuwe leven ver van zijn vaderland en trekt dat niet (zoals we nu zouden zeggen) toen werd er anders tegenaan gekeken maar de respectvolle manier waarop het beschreven is, is een heel mooi onderdeel van het boek. Anna Claire laat ook dezelfde gebeurtenissen in verschillende tijden voorkomen zoals relatieproblemen, het vinden van werk, omgaan met ziekte en beperkingen en elkaar en ze weet het mooi in de tijdsgeest met overeenkomsten en verschillen te beschrijven. Het is moeilijk om nu tot mei te moeten wachten op het volgende deel, Een onvergetelijke reis en dat komt omdat het einde van dit boek heel open is en nieuwsgierig maakt naar een plotwending die onverwacht op het pad van de lezer komt…..
Een ontroerend eerste deel van een serie die best eens op tv zou kunnen verschijnen dankzij de filmisch beschreven decors en de mooie dialogen.
Deel 1 in de serie Moedige vrouwen
Drie vriendinnen ontvluchten het Berlijn van Nazi-Duitsland