Als mijn aardrijkskunde leraar vroeger op deze manier over de wereld had verteld was ik aardrijkskunde gaan studeren.

Diane Kooistra 24 april 2025
Menno Hartman (1971) is uitgever bij Uitgeverij van Oorschot, Hij geeft oa gastcolleges aan de UVA voor de masterclass redacteur/editor.
In 2001 richtte hij de recensiewebsite Literair Nederland op.

Menno Hartman had een wereldkaart op zijn kamer die hij in 48 stukken knipte. Hij besloot een wereldreis te maken langs deze stukken.
Op een aantal plekken zoals in Scandinavië en Mexico is hij zelf geweest. Daar vertelt hij dan op een andere manier over omdat hij uit eigen ervaring put. Maar over de overige plekken is heel veel te vertellen. Hartman put daarbij uit oneindige bronnen uit de literatuur, geschiedenis en andere atlassen.

Dit is geen reisgids maar een ontdekkingstocht door verschillende plekken op onze aardbol.
Zijn ode aan de zeeën in het hoofdstuk over Hawaï leest bijna als een gedicht op zich.
Samen met de afbeeldingen die bij elk verhaal staan wordt het een heerlijk naslagwerk of boek voor op het nachtkastje. Fijn om er regelmatig bij te pakken om een hoofdstuk te lezen met de kaart ernaast als naslagwerk.
Hartman brengt door de vele verhalen de geschiedenis van het gebied samen met geologie en literatuur. Markante personen als Tsjechov en schildpad Jonathan en de bekende ontdekkingsreizigers van weleer komen voorbij.

Dat Hartman goed kan schrijven en weet hoe een boek op de goede manier samengesteld en geschreven wordt hoeft hij niet meer te bewijzen. Hij heeft dat met dit boek echt goed laten zien. Dit boek is interessant en prettig om te lezen, ook voor lezers die niet bekend zijn met literatuur en poézie.
Het boek valt op tussen de andere reisboeken omdat het hele boeiende details over de aarde weergeeft. De vele quotes zijn leuk om te onthouden en telkens weer te lezen.

Een boek voor mensen die zelf niet in staat zijn om grote reizen te maken maar toch graag de beleving van het reizen en ontdekken willen ervaren.

Meer recensies van Diane Kooistra