Grazen onder water is een avontuurlijk en informatief boek voor leergierige kinderen vanaf een jaar of drie, zelfs volwassenen kunnen hier nog van leren.
Constanze Guhr werkt sinds 2004 als freelance illustrator in de gedeelde studio. Ze woont in het groen, aan de rand van de stad, waar ze graag insecten observeert tijdens hun magische metamorfosen.
Ze schreef eerder het boek Magische metamorfosen waarin insecten de hoofdrol spelen.
In Grenzen onder water staan zeedieren centraal, en niet zomaar een paar dieren maar Guhr heeft een aantal bijzondere dieren uitgekozen om te tekenen en over te schrijven.
Het boek begint met informatie over de zee zelf, twee derde van onze planeet bestaat uit water en er leven heel veel dieren in.
Er wordt gebruik gemaakt van verschillende manieren om tekst weer te geven, in de tekening geplaatst of in aparte vakjes. Hierin wordt informatie of een wist-je-datje gedeeld. Dat maakt het boek vooral informatief om te lezen. Door de activiteiten zoals “werk” en drinken met dagelijkse activiteiten te vergelijken is het een duidelijk verhaal voor kinderen. Ik denk dat hier ook een mooie rol ligt voor de voorlezer om af en toe wat uit te leggen of kinderen plaatjes aan te laten wijzen waar ze meer over willen weten.
De pagina met kwallen is geweldig! Het lijkt alsof deze dieren zweven op het papier en de doorzichtigheid van deze dieren is heel mooi weergegeven.
Het donkere van deze pagina wordt goed afgewisseld met de felle kleuren van zee anemonen.
Er wordt ook aandacht besteedt aan de problemen die er zijn in de oceanen zoals vervuiling en visnetten. Maar dit eindigt met een positief bericht dat fijn is om te lezen.
De tekeningen in het boek zijn aquarellen waarbij de kleuren in elkaar over lijken te lopen, de sfeer in het boek is rustig en elke bladzijde is een plaatje om te zien.
De dieren zijn heel gedetailleerd weergegeven en hebben bv oogjes maar ze zijn wel heel natuurlijk vormgegeven.