Diane Kooistra 25 februari 2025
Het kleine theehuis van Lou van Amélie Storms
@verhalenfabriek @juul_deverhalenfabriek @amelie_storms_schrijfster

Amélie Storms heeft al meerdere tussendoortjes geschreven met titels als Alle controle kwijt en vleugje Salie. Ook schreef ze samen met vier andere auteurs mee aan de serie Hart te huur en Pakje van mijn hart .

Ik las eerder Vleugje salie en korreltje zout en schreef:
“Het is een verhaal dat de lezer doet verlangen naar de geur van de kruiden die in het boek terugkomen.”

Lou moet opnieuw beginnen en ze wil maar een ding: Thee, maar dan wel op de juiste manier gezet. Als ze dit kenbaar maakt in een lunchroom zet ze een rollercoaster in beweging die de lezer meeneemt naar een heerlijk romantisch verhaal met proeverijen, mannen en… thee.

De opzet van dit boek lijkt in het begin een beetje op hoe veel romans beginnen, een jonge vrouw raakt haar partner kwijt en moet opnieuw beginnen.
Lou woont weer bij haar ouders nadat ze enorm is gekwetst op het moment dat ze haar passie uitvoerde. Theesmaken ontdekken in Azië.
Haar huidige baan en haar verblijf bij haar ouders geeft haar een bore-out, het tegenovergestelde van een burn-out. En geholpen door haar beste vriendin zet ze ineens enorme stappen, zowel in haar leven als in haar keuzes.

Amélie zette tijdens het schrijven de gedachtes en keuzes van de hoofdpersonen in mooie zinnen op papier. Ze maakt tegenstellingen duidelijk en geeft ook aan dat er soms hele bijzondere overeenkomsten in mensen en situaties kunnen ontstaan als je maar goed kijkt. Zoals koffie tegenover thee. Waarbij koffie staat voor snel, druk en geen tijd voor een ander terwijl thee in dit verhaal staat voor rust en tijd voor elkaar. De mooie vergelijkingen in dit boek zijn ook goed gevonden zoals ex-partners of tegenover een slang. Geweldig gevonden!
De relaties tussen Lou en de mensen om haar heen verandert op het moment dat Lou tot de ontdekking komt dat het anders moet. Storms laat dit letterlijk zien door Lou anders neer te zetten en ook in de gesprekken die volgen.
Het einde is mooi en heel smaakvol, het maakt van dit boek een warm en liefdevol verhaal.
Tijdens het lezen valt er veel te ontdekken tussen de regels door en is er na het lezen genoeg stof tot nadenken….bij een kopje Pu-erh thee misschien?

Meer recensies van Diane Kooistra