Meer dan 6,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Het boek geeft een mooi tijdsbeeld en door het verbinden van fictie met non-fictie wordt het een heerlijke meeslepende literaire oorlogsroman.

Diane Kooistra 14 februari 2025
Walter Lucius (pseudoniem van Walter Goverdewas) bezig met het manuscript voor dit boek tot hij in 2021 overleed, zijn weduwe vroeg Carla de Jong om het boek verder te schrijven en zo geschiedde. Lucius’ Hartland-trilogie is inmiddels in acht landen vertaald en Carla de Jong ken ik vooral van haar boek Geheim leven en verder schreef ze romans met de titels Serpent en Gebroken wit.
Ik las het boek met de leesclub van Zin in Feelgoodboeken en uitgeverij LS Amsterdam.

In Hoe klein de wereld is brengen de auteurs de werelden van de Indiase Chandar en de Nederlandse Luna bij elkaar. Ze komen allebei van een eiland, de een van Texel, de ander van de de Andamanen, een eilandengroep in de Indische oceaan. Tijdens de Tweede wereldoorlog komen ze elkaar tegen op Texel waar het grootste deel van het boek zich afspeelt.
Veel gebeurtenissen worden afgewisseld in een boek dat ruim vijfhonderd pagina’s beslaat. Gebeurtenissen die in de geschiedenisboeken staan zoals de opstanden in India door Ghandi en het delen van verschillende details van voor en tijdens de Tweede wereldoorlog wordt de lezer ook geïnformeerd over minder bekende situaties die mensen moesten doormaken in de jaren dertig en veertig.

De verschillende verhalen in het boek laten zien hoe klein de wereld soms kan zijn voor jonge mensen, letterlijk door hun verblijf op het eiland Texel met een heel eigen bevolking en een oorlog die eerst ver weg lijkt.
Als dan de oorlog ook op het eiland komt worden de keuzes die mensen al eerder maken bepalend voor het verloop van het verhaal. De geheimzinnigheid rondom de moeder van Luna geeft het boek net iets meer diepgang, er wordt namelijk niet vergeten dat moeilijkheden van alle tijden kunnen zijn en dat de eerste decennia van de twintigste eeuw ook zwaar konden zijn.
Het verhaal gaat om meer dan alleen een liefde in oorlogstijd, het geeft een mooi tijdsbeeld en door het verbinden van fictie met non-fictie wordt het een heerlijke meeslepende literaire oorlogsroman. Het is erg knap hoe De Jong het schrijversstokje van Lucius heeft overgenomen zodat de lezers dit boek tijdens dit herdenkingsjaar toch nog kunnen lezen.


Reageer op deze recensie

Meer recensies van Diane Kooistra

Gesponsord

Het persoonlijke oorlogsverhaal van Edith Eger uit de internationale bestseller De keuze.