Een mooi vervolg op deel een en er wordt nu afgewacht op deel drie.
Mirjam Everhard woont in de Zaanstreek en ze schreef eerder Inspecteur Holländska en in 2025 komt haar novelle Het laatste schot uit. Deze novelle is een van de inzendingen voor het Boekenweekgeschenk 2025.
“Het verhaal maakt een flinke vaart als er een plotwending aankomt die door de lezer als dubbel kan worden ervaren, te toevallig of geniaal gevonden?” Dat schreef ik over het eerste deel.
In Terugblik gaat inspecteur Maja terug naar Zweden vanwege het onderzoek naar een mysterieuze heroïnesmokkel. Samen met haar hond en haar team raakt ze steeds meer verstrikt in diverse intriges die haar van Zweden naar Nederland doen terugkeren.
Ondertussen gaat haar privé leven en het leven van haar collega’s ook door en dat wordt ook meegenomen in het boek. Alles komt in een boeiend plot tot een mooi einde. Het wachten is op het derde deel.
De covers lijken sprekend op elkaar en dat zorgt ervoor dat het serie gevoel wel aanwezig is maar getwijfeld werd of het juiste deel gepakt was.
Het tweede boek gaat verder waar het eerste deel eindigde en een korte terugblik was misschien wel handig geweest omdat lezers niet alles onthouden.
Door de fijne schrijfstijl van Everhard raakt men snel geboeid door een verhaal dat gaat over politieonderzoek in twee heel verschillende landen die toch overeenkomsten hebben. De personages zijn goed uitgewerkt en worden ook echt personen met hun eigen verhaal. De twijfels die Maja soms heeft zijn heel herkenbaar voor een vrouw van haar leeftijd en met haar ervaringen, ook op liefdesgebied. Everhard neemt de lezer hierin echt mee.
Hoewel het voor de ervaren thrillerlezer niet echt spannend wordt is de vraag naar de uitkomst van deze misdaden zo duidelijk aanwezig dat het boek uit moet voor er iets anders moet gebeuren.