Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Het is een non-fictie boek met enorme thrillermomenten die Holleeder op een hele directe manier weet te beschrijven.

Diane Kooistra 10 januari 2025
Astrid Holleeder is advocaat en auteur, ze schreef eerder drie boeken die over haar familie en met name over haar broer, Willem Holleeder, gaan. Zij is de jongste zus van de Nederlandse crimineel Willem Holleeder. De boeken die ze eerder schreef heten: Judas, Dagboek van een getuige en Familiegeheimen.

Na de belastende verklaringen van Astrid Holleeder, haar zus Sonja en de ex-vriendin van Willem Holleeder moeten de dames onderduiken. In Wie praat, die gaat vertelt Astrid uitgebreid over welke invloed die beslissing heeft gehad op hun leven en dat van hun familie. Ze lopen elke dag de kans om geliquideerd te worden en voeren een strijd tegen hun criminele broer die een levenslange straf uitzit in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Het opgesloten zijn weerhoudt hem er echter niet van om zijn invloed uit te oefenen op zijn familie. Ondertussen gaat het gewone leven gewoon door, de zorgen om hun moeder, kinderen en kleinkinderen. Ze telt de jaren af tot haar kleindochter twaalf is, op dat moment zal ze weer in het openbaar verschijnen en haar leven weer oppakken. Dat is het voornemen.

Astrid Holleeder heeft wederom een verhaal geschreven dat helemaal vanuit haarzelf komt. Het verhaal bestaat uit gebeurtenissen en gesprekken die ze de afgelopen jaren met verschillende mensen heeft gevoerd. Het is een non-fictie boek met enorme thrillermomenten die Holleeder op een hele directe manier weet te beschrijven. De onverwacht spannende momenten zoals een spotter tegenkomen terwijl je net onderweg bent naar je moeder zijn zenuwslopend, of een telefoontje dat alles op de kop zet. Daarnaast beschrijft ze haar frustratie als door alles heen en vaak ten koste van haar eigen leven en veiligheid de privacy van de gedetineerde beschermd wordt of dat ze geen hulp krijgt bij de beveiliging en alles zelf moet regelen. Ze stelt zichzelf en de lezer daarbij de vraag hoe ver ze daarin zal gaan.

De verschillende onverwachte momenten die bij het leven horen worden voor haar extra moeilijk. Het continue vooruitdenken, controleren en schakelen is op een hele directe manier beschreven. Dat maakt dat hoofdstukken soms ineens eindigen omdat er alweer iets anders aan de hand is. De onzekere factor, haar neefje Rich, zorgt voor boosheid en nog meer zorgen, maar ook voor begrip want hij heeft zoveel meegemaakt. Om duidelijk te maken dat ze zijn reacties en die van anderen begrijpt grijpt ze regelmatig terug naar het verleden. Dat maakt dat de boeken elkaar enigszins overlappen, maar ook prima los van elkaar te lezen zijn. Het boek eindigt heel mooi en ontroerend en alles wordt nog extra geïllustreerd door het fotokatern op het eind.

In Wie praat, die gaat worden veel vragen beantwoord, maar er wordt vooral veel bewondering gekweekt over hoe deze familie met elkaar en met de situatie omgaat.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Diane Kooistra

Gesponsord

Een hartverwarmende romance vol ouderwetse charme en personages die je gelijk in je hart sluit, tegen het decor van de roaring twenties.