Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Het Kanaal kan Engeland en de Nederlanden niet scheiden

Dick Van der Veen 04 februari 2020

Wat Engeland en de Nederlanden in de loop van eeuwen zowel met als tegen elkaar doorstonden is met geen pen te beschrijven. Harry De Paepe (1981) doet in De twee kanten van het kanaal een poging om het tegendeel te bewijzen. In de 260 bladzijden die hij zich daarvoor gunt gaat hij in op een veelheid aan aspecten: van de Romeinse bezetting via de Noormannen naar – uiteindelijk – het heden met de actuele Brexit.

Het begint met een stevige brok geschiedenis, waarin de details je om de oren vliegen. Slechts de anekdotes houden op enig moment de aandacht nog gevangen. Al naar gelang het uithoudingsvermogen van de lezer heb je dan de tiende of twintigste koning zien sneuvelen en de zoveelste twist verwerkt. Een koning die vervolgens opduikt om zijn eigen matras op te eten is net dat stukje fantasie dat je nodig hebt om je los te maken van de brei aan cijfers. Het is goed oppassen voor wat de schrijver onder ‘de Nederlanden’ laat vallen. In de meeste gevallen reikt dat niet verder dan Vlaanderen.

Om ons daar even toe te bepalen: de kostbare lakens uit dit gewest zijn voor de Britten meer dan een doekje voor het bloeden als ze er weer eens intellectueel en fysiek flink van langs hebben gekregen. Bier, boekdruk, Erasmus – de Nederlanden drukken op verscheidene manieren hun stempel op de Engelse geschiedenis. Een interessante kruisbestuiving die in De twee kanten van het kanaal inzichtelijk wordt gemaakt. Ook letterlijk: over en weer vluchten drommen ingezetenen het kanaal over. Godsdiensttwisten (zoals de Tachtigjarige Oorlog), spelen daarin een grote rol.

Het beeld beklijft van landen die hun idioom bij elkaar inbrengen, die soms niet met, maar vaker niet zonder elkaar kunnen. De invloeden zijn er op velerlei terrein, met kunst en cultuur als voornaamste exponenten. De lezer krijgt een goed beeld van de vergaande bemoeienis die aan beide kanten van de plas plaats vindt. De Paepe beperkt zich niet tot de gekende heersers; hij maakt je ook deelgenoot van de betekenis die gewone mannen en vrouwen hadden in de geschiedenis.

Het is een persoonlijke kijk, maar wel één die goed onderbouwd is en waaruit goesting voor de materie blijkt. Vlot geschreven, met gevoel voor humor en een groot inlevingsvermogen. De Britten hebben in de beide Wereldoorlogen massaal hun jonge levens gegeven voor onze vrijheid aan de andere kant van het Kanaal. De banden die daaruit voortvloeien zijn onlosmakelijk.

Wie dit boek leest krijgt nog meer begrip voor de pijn die Brexit bij grote delen van het volk veroorzaakt.  En ook voor het gevoel van de Engelsen dat hun grote offers voor de vrijheid niet naar waarde worden geschat. Het niet gevangen willen zitten in wat Duitsland en Frankrijk met elkaar bekokstoven. De Nederlanden, in veel gelijkgericht met de Britten, zullen 'die eigengereide Engelsen' missen. Dit boek geeft ons nog wat meer handvaten om te weten waarom.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Dick Van der Veen

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur