Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Hoe Hitler de media zand in de ogen strooit

Dick Van der Veen 27 december 2019

In het boek De vergeten gesprekken met Hitler wil Eric Branca duidelijk maken hoe de internationale pers (met name die in Frankrijk, Engeland en Amerika) zich door de Führer bij de neus liet nemen door het maskeren van zijn ware bedoelingen. Branca presenteert zestien interviews waaruit dat moet blijken. Ze staan in toonaangevende bladen. Onder hen journalisten die politieke inschikkelijkheid etaleren. Anderen laten zich misleiden door de taal van een man die over groot redenaarstalent beschikt.

Is het allemaal zo verbazingwekkend dat de media in de val trappen, daar waar politieke leiders als de Britse Chamberlain en Franse president Daladier eveneens blind waren voor zijn ware bedoelingen en zich in bochten wrongen om de vrede te bewaren? Hitler wist precies door wie hij wat moest laten zeggen, met propaganda gericht op de massa. Hij had natuurlijk de omstandigheden mee; het Duitse volk zat aan de bedelstaf door de knellende bepalingen van de Vrede van Versailles, waarmee de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd. En natuurlijk ook de dreiging van het communisme.

Het was een kwestie van de juiste snaar aanroeren, angst zaaien en hoop verstrekken in brallende woorden. Een schoolvoorbeeld van met de mond belijden en met de daad bestrijden. Als het ook nog gepaard gaat met economisch herstel, vergeet je al gauw dat die voortvloeit uit vergaande bewapening. Stukje bij beetje fileert Hitler het rechtsgevoel. Tot zo ongeveer de dag voor het binnen vallen in Frankrijk weet hij bij de media de schone schijn op te houden, ver van wapengekletter te staan en oorlogen te verfoeien. Maar dan is het leed met Polen en Tsjechoslowakije al geschied. De lezer zal bij het hoofdschudden over zoveel misleiding een glimlach op het gezicht toveren als een Joodse journalist de Führer een interview aftroggelt.

Het boek geeft inzicht in de meesterlijke psychologische zetten van Hitler. De wijze waarop hij zijn misdadige bedoelingen weet te maskeren. De ongevoeligheid bij verantwoordelijken voor de Joodse vernedering. De onderschatting van de welsprekendheid van een ‘kladschilder’ komt de wereld duur te staan. Knap hoe hij inspeelt op het Franse sentiment in dat opzicht. Knap ook hoe hij zich omringt met de juiste mensen, die de propagandistische hoogstandjes verder het veld indragen. In een tijd zonder televisie waarin communicatie aanmerkelijk trager verloopt.

Branca trekt na wat er van de journalisten is geworden nadat ze de wereldbrand over zich heen kregen. Daarbij stuit je op het gemak waarmee ze aan (dood)straffen ontkwamen in landen als Spanje die dan nog het fascisme een warm hart toedraagt. Slechts een enkele broodschrijver toont inkeer, maar de auteur ziet dat als het schreien van krokodillentranen. Het boek kent een apart hoofdstuk over de houding van de pers in Nederland en België.  Daar is Hitler lang de kleine (figuurlijk) onbekende. Wel onderkenden zij al veel eerder zijn ware bedoelingen, met name op het vlak van het antisemitisme. Al was dat niet het geval bij alle kranten: vooral in de katholieke en conservatieve hoek zijn sommige mild voor de Duitse agressor.

Het boek heeft een veelheid aan noten, die de lezer extra steun bieden bij inzichtelijkheid.  Ook het chronologisch overzicht van wat zich tussen 1919 en 1940 voltrok is een hulpmiddel. De lezer mag zelf oordelen in hoeverre Branca’s conclusie juist is dat de media de geestenrijp maakten en de rode loper uitlegden voor de grootste usurpator van de twintigste eeuw.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Dick Van der Veen

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur