Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De durende strijd voor menswaardig werk

In 1919 zag de Internationale Arbeidsorganisatie IAO het levenslicht. Ze overwon twee wereldoorlogen, is de oudste multilaterale organisatie. Luc Cortebeeck was er als (vice)voorzitter nauw aan gelieerd, kent de IAO van binnen. In Er is nog werk analyseert hij de honderd jaar, waarin het vaak leek op vechten tegen de bierkaai. Anno 2019 kent slechts 29 procent van de wereldbevolking enige vorm van sociale zekerheid. Vier miljard mensen zijn er volledig van uitgesloten. Zeven van de tien mindervaliden krijgen geen geld; acht van de tien werklozen geen uitkering, vier op de tien kan zich niet tegen ziekten verzekeren.

Is de organisatie met 5.000 leden in 187 landen en een werkkapitaal van 600 miljoen dollar daarmee een tijger zonder tanden? Allerminst! De kindersterfte is sinds 1990 nagenoeg gehalveerd. Er is meer voedsel in ontwikkelingslanden, minder kinderarbeid en meer jeugd krijgt de kans om te leren. De levensverwachting is toegenomen. Cortebeeck loodst ons als een vaardige gids door de ontwikkelingen heen. Zijn gefundeerde mening wordt gestaafd met reeksen cijfers, met overtuigende grafieken. De conclusie dat rijken steeds rijker en armen steeds armer worden is in dit boek geen dode letter. De auteur verschaft je inzicht.  

De oplossing van alle leed lijkt voor de hand liggend als je weet dat een half procent meer belasting betalen door de gefortuneerde, 262 miljoen kinderen aan gedegen onderwijs helpt en dat 3,3 miljoen levens gered zouden worden door betere gezondheidszorg. Autocratische regimes nemen elkaar bij de hand waardoor het zo kan zijn dat elke dag meer dodelijke arbeidsslachtoffers dan oorlogsslachtoffers zijn te betreuren. 

IAO stak honderden uren in mondiaal stakingsrecht maar moet knarsetandend toezien dat een eeuw na dato nog 40 miljoen mensen in slavernij leven met de Myanmarezen en sommige Arabische staten als koplopers. Dan toch ook een prinses van den bloede die in België tientallen mensen jarenlang onder behoeftige omstandigheden wist te houden. Onder gevaarlijke omstandigheden ging de IAO het gevecht aan. Ze zag met lede ogen dat lieden met de daad bestreden wat ze met de mond beleden. Zoals de gevangen genomen Aung San Suu Kyi die zich druk maakte voor de mensenrechten maar toen ze in 2016 op het pluche kwam niets deed om de etnische zuivering van de Rohingya, een islamitische minderheid, te voorkomen. Ze heeft nog steeds de Nobelprijs in haar bezit! Cortebeeck confronteert ons met migranten in Qatar waar voor de bouw van voetbalstadions al 4.000 van hen het leven lieten. De landen van herkomst doen zelfs de mond niet open: ze houden liever de hand op voor het ontvangen van oliedollars. 

Van de 40 miljoen die slavenarbeid doen zijn er 10 miljoen kind. De ellende druipt je van de kin bij het lezen van de wantoestanden: 15 miljoen gedwongen huwelijken, vrouwen- en meisjeshandel. Massale sterfte in textielbedrijven waar kinderen onder erbarmelijke omstandigheden in zeer onveilige panden veel te lange dagen maken tot de dood door brand er een eind aan maakt.

De auteur haalt de input van actuele ontwikkelingen erbij zoals America First en de handelsoorlog van Trump, de gevolgen van Brexit, de digitale revolutie, drones en robotica. Eindigt met tien aanbevelingen die stuk voor stuk hout snijden. Werkgevers, werknemers en regeringen zijn de drie groepen die binnen de IAO hun uiteenlopende invloeden hebben. Bureau- en stafleden hiervan zorgden ervoor dat een reeks afspraken werd nagekomen. Drie stappen vooruit, twee achteruit. Er is nog heel veel werk aan de winkel om de wereldbevolking aan menswaardige arbeid te helpen. Je hoeft geen groot voorspeller te zijn om als je mening te geven dat de IAO er de handen vol aan zal hebben. Cortebeeck doet zich kennen als een uitstekend analyticus die de grote sociale problemen in deze wereld niet alleen helder weet uit te leggen, maar dat bovendien doet in mooie volzinnen. Een boek dat eigenlijk iedereen die het goed met deze wereld voorheeft, moet lezen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Dick Van der Veen

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur