Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Boeiend vergelijk tussen mens en (andere) dieren

Dick Van der Veen 04 december 2019

Adam Rutherford maakt in Het boek over de mensheid een vergelijk tussen mens en andere dieren. In die zin alleen al klinkt door dat de homo sapiens niet de illusie moet hebben in alle opzichten uniek te zijn. De wetenschappelijke verhandeling over onze ontwikkeling is in alle complexiteit toch leesbaar voor een groot publiek en dat mag de vooraanstaand geneticus die hij is zich tot een verdienste aanrekenen.  

Op momenten dat je dreigt de grip op de stof te verliezen, zijn daar de praktische voorbeelden die je binnenboord houden. Rutherford houdt ons beleefd maar dringend voor dat we met andere dieren sinds de oerknal eenzelfde startmoment kenden. Het zijn de omstandigheden die onze ontwikkeling op gang brachten. Je moet daarbij denken in miljoenen jaren. Veel van wat de mens zich eigen maakte, is bij dieren terug te vinden. Het heeft zich daar niet verfijnd; de hersenen zijn zogezegd niet meegegroeid. Veel aandacht is er ook voor de voortplanting, de verschillen en de overeenkomsten.  

Het afdalen in zoveel wetenschappelijke details maakt het boek niet geschikt voor de massa. Daar zal het Rutherford ook niet om begonnen zijn. Het onderwerp seks vult een belangrijk deel van het boek, maar ook hier met een wetenschappelijke lading die alleen een doelgroep raakt. Rutherford is niet voor niets een vooraanstaand geneticus, een man die zich bekommert om bewijslast en niet uit is op populariteit. Wie moeite neemt om de stof te laten indalen zal toch op enig moment geraakt worden door de observaties van de schrijver, die stuk voor stuk het stadium van uniciteit raken.  

Voor alles houdt hij de diersoort ‘mens’ een spiegel voor. Waarin een beeld van de homo sapiens, die in heel veel opzichten niet zoveel anders is, maar zich alleen (veel) verder heeft ontwikkeld. Wij-van-nu zien er fysiek niet zo heel veel anders uit dan onze voorouders van 100.000 jaar geleden. Anekdotes zorgen voor een cesuur; ze worden bovendien met gevoel voor humor opgediend.  

De belangrijkste ontdekking door de tijden heen was de grote betekenis die aan het gen moet worden toegekend. Rutherford geeft daar een sluitende wetenschappelijke verklaring voor. ‘Iedere diersoort kan leren; alleen de mens kan onderwijzen,’ is zo’n rake conclusie. Denk niet dat we een claim kunnen leggen op kunstzinnige uitingen. Neem een kijkje in een Zuid-Franse grot en de schellen vallen je van de ogen.  

De ontwikkeling van de mens is sterk demografisch gebonden. Hoe groter de populatie, hoe meer vaardigheden ontstaan. De één leert van de ander en de derde voegt er het zijne of hare aan toe. Dat laatste met nadruk, want het fenomeen Darwin schiet in dat opzicht uit de bocht. De inferieure rol die hij aan de vrouw toekende is zwaar achterhaald, wrijft mijn partner me nog maar eens onder de neus. De tekst is wat spaarzaam gelardeerd met illustraties: degene erin staan voegen wel iets toe; maken een lap tekst gemakkelijker te begrijpen. Het lezen van dit boek vergt dan ook enig geduld. Wanneer je de moeite neemt om over wat de auteur beweert na te denken, is Het boek over de mensheid een verrijking.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Dick Van der Veen

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur