Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Deelname jonge Nederlanders aan Waffen SS disproportioneel

Het nationale zelfbeeld over de Nederlandse inbreng bij de moordmachine Waffen SS strookt niet met de werkelijkheid. Hoe die er exact uitzag weet niemand anno 2019, maar Evertjan van Roekel komt met gedegen onderzoek een eind in de richting. Jonge Nederlandse mannen, gemiddeld zo’n 23 jaar, hebben de vreselijkste misdaden op hun geweten, ook in het kader van de genocide.  

Weliswaar was het vernietigen van het bolsjewisme de voornaamste drijfveer. De Jodenvervolging gold daarbij als een logisch aanhangsel. Voor een minderheid, laat dat gezegd zijn.  In het gekleurde beeld wat de schrijver voorschotelt overheerst de tint Veldgrauw. Dat is ook de titel van het boek dat de egodocumenten van negentien Nederlandse vrijwilligers als uitgangspunt neemt. Nee, Nederland was niet het braafste jongetje in de klas. Liefst 75 procent van de joodse bevolking werd in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd. Dat steekt schril af tegen 45 procent in België en de 25 procent in Frankrijk. Met 25.000 vrijwilligers die het raderwerk van de nazi’s hielpen draaien, stak Nederland ook al boven het gemiddelde van Noordwest Europa uit.  

De meesten waren niet ideologisch bevlogen. Anticommunistische houdingen, moeilijkheden thuis, armoede bleken zwaarder te wegen. Van Roekel geeft de lezer een baaierd aan informatie, waaruit deze zijn conclusies kan trekken. Gaandeweg duwt hij daarmee vooringenomenheid onder het kussen.  

De Wiking divisie bestond uit nietsontziende mannen, Hitler’s puikje van de zalm, waarin Nederlanders de Duitsers verrasten met hun onverschrokkenheid. Ze bleken als soldaten uit het goede hout gesneden, daar waar de Duitsers ze heel lang als inferieur beschouwden. Goed in het weergaloos vermoorden van mannen, vrouwen en kinderen en in hun bijdrage aan het uitroeien van hele Joodse dorpen. Niet zelden gehersenspoeld waardoor grenzen van barbaarsheid gedachteloos werden overschreden en ze bereidwillig meedraaiden aan de knoppen van de moordmachine. De weerzinwekkende daden worden gestaafd met op schrift gezette bekentenissen. Het Vrijwilligerslegioen leverde ook een aandeel, minder groot omdat Wiking al vanaf het begin van Operatie Barbarossa, het binnentrekken van Rusland, was betrokken. De Landstorm als derde poot zat de geallieerden dwars in eigen land, zoals bij de operatie Market Garden.  

Noord Nederland leverde procentueel de meeste vrijwilligers in de Waffen SS, met het westen op enige afstand. Er is geen aanvaardbaar sociaal profiel: wel waren alle lagen van de bevolking vertegenwoordigd. Van Roekel neemt geen blad voor de mond. Daar waar SS’ers in de publieke opinie als gewetenloze moordenaars werden neergezet, gold dat niet voor de Cavalerie waarvan Prins Bernhard voor de oorlog deel uit maakte.  

Er is een gedetailleerde uiteenzetting van de houding van Binnenlandse Strijdkrachten/Stoottroepen op de landverraders nadat de Britten en Canadezen de bewaking aan de Nederlanders overdroegen. Feiten die tot nu toe onder het tapijt werden geveegd.  Het ging er wreed aan toe in sommige Interneringskampen, waar fusillades en martelpraktijken aan de orde van de dag waren. Nederland kneep er een oogje bij dicht, want deze schurken verdienden iets anders. Van Roekel geeft aan hoe SS’ers het zelf beleefden, zwakt het af met verklaringen van andere betrouwde bronnen. Dat de haat van bewakers alle perken te buiten ging, blijkt uit een proces-verbaal van een getuige vastgesteld door een Parlementaire Enquêtecommissie Regerinsgbeleid.  

Uiteraard gaat elk vergelijk met de nazipraktijken mank: het werd niet van bovenaf opgelegd en er waren hier geen gaskamers. Door de tu quoque redenering prik je gemakkelijk heen. Het collaboreren met de nazi’s was in Nederland disproportioneel. Met die constatering maakt een auteur zich niet geliefd. Dat was ook niet zijn streven. Hij wilde met zijn onderzoek het zelfbeeld met vergeten realisme bijsturen. Toch ook stelt hij de misvatting aan de kaak dat Nederland te slap was in het bestraffen van landverraders. Op de 100.000 Nederlanders gingen er 1.200 voor korte of lange tijd de cel in, tegen Frankrijk en Denemarken 300 op dat aantal. Je mag er Van Roekel dankbaar voor zijn dat hij zoveel gedegen onderzoek heeft gestopt in een stuk on(der)belichte geschiedenis. De resultaten ervan zijn zeer overtuigend.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Dick Van der Veen

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur