Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Imponerend gevecht tegen het Poetin-regime

Dick Van der Veen 05 februari 2015

In Vijand van de Russische staat  beschrijft Bill Browder zijn heroïsche gevecht tegen het Poetin-regime. Het is één grote aanklacht tegen de wijze waarop de Russische leider de spot drijft met waarheidsbevinding, onschuldige mensen laat martelen en zelfverrijking tot kunst verheft. Een zwart-witbeeld, dat zeker, met een hoog mea culpa gehalte. Browder stapt te gemakkelijk over zijn  hebzucht heen: over de geldwolf die het onderste uit de kan wil en daarbij het lid op de neus krijgt.  Het levert een eenzijdige klaagzang op tegen de op zich ongehoorde methode van het Poetin-regime. Ooit was hij een succesvol hedgefundmanager. Tot dat moment glimmend van trots omdat hij als een van de weinigen goud peurde uit het Rusland van na de wending. Hij, de kleinzoon van de grootste communist in Amerika, op dat moment de grootste kapitalist in Oost-Europa. Met Hermitage Capital Management in 2005 de grootste buitenlandse investeerder aan de Wolga. Dik tevreden kapitalisten, die hun inleg honderdvoudig in waarde zien stijgen. De brandende zucht naar meer komt hem duur te staan. De strijd met de 22 oligarchen die 150 miljoen euro opslurpen is een peulenschilletje in vergelijking met het gevecht dat Browder daarna wacht.

Aanvankelijk lopen de belangen van de opkomende man Poetin parallel aan die van de super belegger. Deze kent op 33-jarige leeftijd een schijnbaar onaantastbare positie. Tegen alle goede raad in vertikt rijk-en-nooit-genoeg het om posities van de hand te doen. Poetin stoot in een listig spel de oligarchen van de troon en pakt aansluitend het buitenlandse rolmodel aan. De oligarchen criminaliseren en dat is een bijkomend gevaar. Zo gewonnen, zo geronnen, zal Browders concurrentie hebben gedacht als hem door deze maffia 230 miljoen belastinggeld afhandig wordt gemaakt. Zijn huwelijk met Sabrina  loopt op de klippen. Bij een afweging leunt hij zwaarder over naar materieel bezit dan naar zijn geliefde. Een nieuwe grote slag is het afnemen van zijn visum. Hij raakt buiten zinnen en het moet gezegd: de slimheid waarmee hij uiteindelijk de poet uit Rusland weghaalt, is een tik op de neus van Poetin. Die laat het er niet bij zitten, beboet Hermitage Capital met allerlei trucs. Browder haalt twee van zijn Russische advocaten op tijd naar het westen; de derde, Sergei Magnitsky deinst niet terug voor monstrueuze praktijken. Hij moet het met zijn leven betalen: gevangenis in en uit; marteling tot de dood erop volgt. Het ontsteekt in Browder een onvoorstelbare woede. Via YouTube bestookt hij de vijand met intrigerende opnames. Het kost waanzinnig veel inspanning en eist een niet te evenaren doorzettingsvermogen om de politiek in Engeland en met name in Amerika te winnen voor maatregelen die de Russische misdaad in veelvoud aan de kaak te stellen. Uiteindelijk bevriest Amerika de tegoeden van Russische ambtenaren die een loopje nemen met recht en rechtvaardigheid. De hedgefundmanager van beton transformeert in een mensenrechtenactivist van staal. President Obama is een van de laatste hobbels die moet worden genomen. Die ziet zijn goede betrekkingen met het Oostblok niet graag onder druk gezet en diens minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, kant zich vierkant tegen de zogeheten Wet Magnitsky, genoemd naar de martelaar. Vergeefs, want het geweten van de meerderheid van de politici weegt zwaarder dan de kapitalistische eerzucht van de enkeling. Als het Europees parlement de wet Sergei Magnitski omarmt gebeurt dat in aanwezigheid van diens weduwe en kinderen. De Russische klauw reikt ver Europa in.

Een boek dat deze week mondiaal veel los zal maken. Geld wat stom is maakt recht wat krom is, maar even niet in Rusland. Browder blijft helaas te lang hangen in het Magnitsky-verhaal. Het in-één-adem-doorlezen gaat over in moeizaam slikken van een woordenbrij. Finalistisch toeschrijven naar de schijnbare triomf. De kijk in de keuken van het Kremlin had wat ‘droger’ gekund.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Dick Van der Veen

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!