Een slangenkuil.
Al wie iets meer wil weten over de huidige toestand in Oost-Europa kan door dit boek te lezen meteen met een bredere kijk de huidige situatie in het oosten van Europa gaan begrijpen. Dat het niet zo eenzijdig klinkt lijkt hier overduidelijk. De schrijver, een gewezen Belgische journalist reist met motor, vliegtuig en boot en trein door veertien deelstaten van het vroegere Sovjet Imperium, meestal landen eindigend op-stan. Met een ongedwongen kijk beschrijft hij voor ons op een zeer begrijpelijke wijze hoe het komt dat op korte tijd het ganse Sovjet imperium kan imploderen met de gekende hedendaagse gevolgen. Ik zou aanraden om ook het boek De nieuwe tsaar van Steven Lee Myers daarop aansluitend eveneens te lezen. Samen goed voor 1000 bladzijden mooie geschiedkundige informatie. Pas dan besef je hoe ingewikkeld deze materie in al zijn politieke en geografische vormen in elkaar steekt. Ik ga hier geen uiteenzetting geven wie en waar het gelijk aan zijn kant heeft. Na lezing zal je zelf enige conclusies kunnen trekken. Het is hier geen zwart-wit verhaal.