Geschiedenis en toekomst.
Eva Vriend heeft met dit boek te schrijven mij nieuwsgierig gemaakt rond deze thematiek. Een paar mooie afbeeldingen maken dat duidelijk. De Zuiderzee spreekt tot de verbeelding., zeker in onze streken. Voor de vele kustgemeenten die tevens ook bevolkt waren door de talrijke vissersfamilies zijn de twee afsluitdijken een drama geweest, althans op dat moment. De bevolking is verplicht geweest om de toekomst volledig anders te bekijken maar dat liep niet zo soepel. Als de hogere overheid beslist buigt de bevolking. De schrijfster van dit mooie boek heeft ons het harde bestaan onder ogen doen zien en mede daardoor veel begrip doen ontstaan voor deze levenswijzen. Hun Zuiderzee werd plots het IJsselmeer. Vallen en opstaan, leed en vreugde, gelovig of niet, oude technieken vervangen door modernere, alles komt hier samen. De innige band met hun zee van vele oude vissers verdwijnt nooit uit hun gedachten. Mijmerend hoe het ooit was lossen ze stilaan op meedeinend met de baren. Zeer mooi om lezen.