Het leven is wat het is.
Dit boek heeft me aangenaam verrast en heeft tevens een mooie voorkaft. De auteur is de zoon van een eenvoudige vrachtwagenchauffeur van Braziliaanse afkomst, die zichzelf afpeigert in de moeilijkste omstandigheden. Hij zelf is een professor die met dit boek een schitterend debuut maakt. Het verhaal dat hij opschrijft komt in feite uit de mond van zijn vader. Die reed een gans leven met een vrachtwagen door het immense Amazonewoud om alles wat maar te vervoeren viel aan te nemen. Hij stond in voor het aanleveren van materiaal voor het tot stand brengen van de immense verbindingsweg, de trans-Amazonesnelweg, die beschouwt werd als de economische vooruitgang van Brazilië. Weliswaar ten koste van enorme milieuschade, maar daar liggen de meeste mensen niet wakker van omdat er brood op de plank moet komen. De realiteit is dikwijls anders dan men voorheeft. Zijn vader had ook nog eens last van allerlei medische problemen die hij hier ook accuraat beschrijft. Als kind van eenvoudig komaf heeft hij zichzelf toch mooi weten op te werken. Ben benieuwd naar zijn tweede worp.