Geslaagde en betrokken young adult

Dolf Wagenaar 02 juni 2023
4,5 sterren. Johan Klein Haneveld heeft zich (inmiddels twee jaartjes geleden) gewaagd aan weer iets anders: young adult. Dat kan heel erg fout gaan, maar gelukkig is het zeker geen zoetsappig of 'simpel' boek geworden. Integendeel, het is een veelzijdige dystopie, waarin het YA-aspect vooral naar voren komt in de beleving van de jongere hoofdpersonen. Het is ook duidelijk een geëngageerde roman, waarin veel bekende thema's uit ander werk van Haneveld terugkomen: klimaatproblematiek, technologische ontwikkelingen (sf), (seksuele en romantische) identiteit, zorgwekkende maatschappelijke ontwikkelingen en natuur(bescherming). Allemaal ook erg geschikt voor een YA-werk. Het boek heeft door al die in elkaar hakende thema's een hoog 'literair' gehalte (het heeft meerdere lagen), maar toch is het niet te moeilijk, te filosofisch of te ernstig geschreven. Met andere woorden: Haneveld heeft het zich er niet makkelijk vanaf gemaakt, maar is toch geslaagd in een goed leesbaar en evenwichtig boek. Wat ik ook sterk vind, is hoe de ethiek in het boek wordt benaderd: goed en kwaad blijken hier niet zo simpel te zijn als je aan het begin van het verhaal misschien denkt. Wel vond ik de verrichtingen/reacties van Samel in de tweede helft van het boek soms wat onwaarschijnlijk - maar daarbij moet ik niet als beste stuurmens aan wal staan: ik kreeg onlangs dezelfde opmerking van proeflezers over personages uit mijn roman-in-wording. Ook was ik af en toe bang dat het een soort Avatar werd, maar dit verhaal is gelukkig minder zwart-wit/simplistisch. Nog een kritiekpuntje: het einde vond ik net wat te kort door de bocht - of misschien beter: te snel gaan. Laten de mensen uit het noorden zich zo makkelijk verjagen? Komen ze niet terug? Zal een deel van de mensen uit het denkende woud niet ook de nieuw ontdekte natuur gaan misbruiken? Dat waren vragen waar ik op z'n minst nog wat overdenkingen over had willen lezen. Maar misschien past het zo beter bij een YA-roman of moet de lezer maar zelf daarover verder denken.
Alles bij elkaar blijf ik het echter een zeer geslaagde roman vinden, waarin Haneveld opnieuw laat zien dat hij een breed literair palet in handen heeft en dat ook enthousiast gebruikt om door te gaan met steeds weer nieuwe verrassende verhalen - gelukkig maar!

Meer recensies van Dolf Wagenaar

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur