Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Het is een leuke combinatie tussen een fantasy verhaal en een thriller. Vooral aan te raden voor lezers van een jaar of twaalf

Donna de Groene 10 maart 2011
dertien.,Michelle Harrison werkt bij een Engelse kinderboekenuitgeverij en is zelf ook schrijfster en illustrator. De 13 schatten is haar eerste boek, maar ze won er wel meteen de Waterstone’s Childrens Book Prize 2009 mee.
Tanya is geen gewoon meisje, ze kan namelijk elfen zien. Haar probleem is dat niemand anders ze kan zien. Niemand begrijpt haar wanneer ze over de elfen praat, mensen denken dat ze gestoord is. Ze doet pogingen duidelijk te maken wat zij voelt. Ze schrijft over de elfen in haar dagboeken, die ze goed verstopt want de elfen willen niet ontdekt worden. Ze zijn niet blij met Tanya’s dagboeken en iedere keer wanneer ze een dagboek van haar vinden, wordt ze gestraft. Daar gaan nog al eens wat dingen bij stuk. Wanneer Tanya haar lamp ’s nachts van het plafond trekt door toedoen van de elfen en ze haar moeder dus geen logische verklaring kan geven, vindt haar moeder dat de maat vol is en ze stuurt Tanya naar haar oma. Tanya houdt er niet van om bij haar oma te zijn, ze vindt het er saai, ze is ervan overtuigd dat haar oma haar niet mag en haar enige gezelschap verder is Fabian, de wat aparte zoon van de tuinman. Als Tanya en hij horen over mysterieuze verdwijningen van allerlei kinderen en zij op onderzoek uitgaan, wordt het toch nog een spannende zomer.
Het verhaal is heel leuk en knap verzonnen. Het is een leuke combinatie tussen een fantasy verhaal en een thriller. De elfen zijn origineel en het boek is ook behoorlijk spannend. Het is misschien wel een minpunt dat het taalgebruik in het boek wat vreemd en hoogdravend is. Wanneer er mensen naar de tuin lopen wordt er bijvoorbeeld gezegd: ‘Ze zetten koers naar de tuin’. Hierdoor leest het boek niet echt makkelijk weg, maar word je gedwongen alert te blijven. Wanneer je echter aan dit taalgebruik gewend bent, is het een leuk boek om te lezen. Het boek is vooral aan te raden voor lezers van een jaar of twaalf, dertien.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Donna de Groene

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur