Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een ambitieus project

Doortje 08 maart 2019

Hoe te leven in tijden van grote veranderingen? Als mens in een door technologie gedetermineerde wereld, waarin we massaal verslaafd zijn geraakt aan onze smartphones. In tijden waarin het gezag van de traditionele elite afbrokkelt en de stem van het volk steeds luider klinkt, vooral op social media. Of zijn het in werkelijkheid de grote technologiebedrijven die de agenda bepalen? Het zijn relevante vragen die S (officieel: Sep, maar iedereen noemt hem ‘es’), een onderzoeker van begin 30 intensief bezighouden.

In Explicador, de debuutroman van Sander Pleij (1970) volgen we S op de ‘Glorieuze Dag’ waarop hij de laatste hand legt aan een baanbrekend manifest.
S wil het geheim van de menselijke creativiteit openbaren. Ontrafelen wat de mens uniek maakt. Niet gedreven door data, statistieken en algoritmen, maar juist gebaseerd op de ideeën van filosofen, schrijvers en kunstenaars. Pas wanneer de essentie van het menszijn vastligt kan worden overgegaan tot de ontwikkeling van een humaan computerbrein: een robotmens.

De vooraankondiging van een manifest waarin één van de meest existentiële vragen wordt beantwoord roept uiteraard hooggespannen verwachtingen op. In het licht van deze ambitie houdt Pleij zich uitstekend staande. Hij werpt interessante vragen op, introduceert nieuwe ideeën en schrijft op een vlotte, toegankelijke manier waardoor iedereen de materie kan begrijpen.

Hoofdpersoon S komt aanzienlijk minder capabel over. Hij zou een interessante vrije geest kunnen zijn, maar gedraagt zich eerder als een perverse figuur. De manier waarop hij met zijn halfzusje Ster omgaat is ronduit immoreel. Daarnaast komen zijn jeugdherinneringen, die als flashbacks in het verhaal zijn verwerkt, meestal niet boven het poep- en seksniveau uit. Desondanks waant S zich ‘de opoffering zelve’ en ‘een soort cyborg’.

Ondanks alle commotie rondom S, is de meest in het oog springende verhaallijn toebedeeld aan de Vlaamse dichter Paul van Ostaijen. Zijn vertrek naar Duitsland aan het einde van de Eerste Wereldoorlog is buitengewoon gedetailleerd en levendig uitgewerkt. Pleij excelleert eveneens in de passages over het samenspel tussen kunst en techniek.

Het uiteindelijke manifest maakt de grootse verwachtingen niet waar. Dat is jammer, maar niet onoverkomelijk. Het ontbreken van een allesomvattend antwoord biedt uiteraard juist ruimte om zelf na te denken over wat ons tot mens maakt. Om een beroep te doen op onze menselijke creativiteit en verbeelding; precies dátgene waar het in Explicador om draait.  

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Doortje

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur