Een literaire stuiverroman

Dorien 04 juli 2023
Oorspronkelijke titel: Where the Crawdads sing (2018)
Nederlandse vertaling: Mariette van Gelder (2018)
Auteur Delia Owens is bioloog.

Het boek leest als een Amerikaans filmscript.
Het verhaal speelt zich af midden 20e eeuw, in het conservatieve, racistische North-Carolina in Amerika.
In het boek veel liefde en respect voor de natuur.
Ook verscholen kritiek op racisme en ‘nette’ burgerij die het armoedige meisje uit het moeras geen hulp biedt.

Kya Clark weet zich in 1952 als 7 jarige alleen staande te houden in de hut in het moeras als haar moeder het gezin verlaat en in de loop der tijd ook haar broers, zussen en vader zijn weggetrokken.

Zij leert zichzelf varen door het moeras. Het moeras wordt een veilige omgeving voor haar, de natuur is haar leerschool. Zij praat tegen de meeuwen en verzamelt veren.
Ze raakt bevriend met Tate Walker die ze op een van haar boottochten leert kennen. Hij leert haar lezen.
Als Tate naar de universiteit gaat komt hij niet meer bij haar langs in het moeras. Kya voelt zich voor de tweede keer in haar leven in de steek gelaten.

Dan leert zij Chase Andrews kennen. Zij laat hem toe in haar leven en haar hart tot zij in de krant leest dat hij zich verloofd heeft.
Als zij hem daarna toevallig ontmoet in het moeras, probeert hij haar te verkrachten, maar zij ontsnapt.

Als Chase dood onder de brandweertoren wordt gevonden, valt de verdenking al snel op Kya.

Hoewel ik het verhaal niet overal geloofwaardig vind, ben ik toch van Kya en haar moeras gaan houden en was ik verrast door het einde.

Meer recensies van Dorien