Indrukwekkende inkijk in het koloniale verleden van Nederland

Dorien 22 juni 2022
Arthur Japin heeft vele jaren onderzoek gedaan naar de feiten waarop deze historische roman gebaseerd is. Deze feiten geven een ontluisterend beeld van het Nederlandse koloniale bestuur en de West-Europese moraal in de 19e eeuw.
In 1837 worden de 10 jarige Afrikaanse prinsen Kwasi Boachi en de Kwame Poku naar Nederland gestuurd als onderpand voor de illegale slavenhandel van de Nederlandse regering.
Zij krijgen op kosten van de staat een Nederlandse opvoeding in Delft.
Gedacht wordt dat zij met deze Nederlandse opvoeding beter af zijn dan in Afrika bij hun ‘primitieve’ Ashanti gemeenschap.
Kwasi doet zijn best Nederlander te worden. Kwame koestert zijn Afrikaanse verleden om ooit terug te keren naar zijn geboortegrond en zijn plaats in de Afrikaanse gemeenschap weer in te nemen.
Het boek leest prettig door de mooie schrijfstijl van Japin.
Ik vind dit boek een aanrader!

Meer recensies van Dorien