Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Van alles en nog wat

Dorien van der Klauw 23 september 2019

Abbi Hope Goldstein is op 11 september jarig. En op 11 september 2001 werd ze één jaar. Op haar verjaardag was ze in een kinderdagverblijf in het World Trade Centre in New York. Toen de torens instortten werd ze gered door één van de leidsters uit het verblijf. Met een kroon op haar hoofd en een ballon in haar hand. Dit bewuste moment is op foto vastgelegd. Vijftien jaar later is deze foto nog steeds een symbool van hoop voor deze dag, maar ook een last die Abbi nog steeds achtervolgt. Als ze in de zomer op een kamp gaat werken hoopt ze hier even los van te komen. Maar dan komt ze Noah tegen. Noah zit op dezelfde school als Abbi en heeft een heel ander plan voor Abbi voor deze zomer.  

Het idee van het verhaal is interessant. Er wordt uitgebreid ingegaan op de effecten van 11 september, voor de mensen die het van heel dichtbij hebben meegemaakt, maar ook voor de generatie erna. De kinderen die op heel jonge leeftijd een ouder of ander familielid kwijt zijn geraakt tijdens het drama. Jongeren die de gevolgen van de ramp nog elke dag voelen zonder dat ze het zelf hebben meegemaakt staan centraal in dit boek en dat is boeiend om over te lezen.  

Echter laat schrijfster Julie Buxbaum het daar niet bij. Naast de verhaallijn over de gevolgen van 11 september komt er ook nog een liefde, vriendschap en gezondheid aan de orde. Dit is te veel voor een boek van krap 300 bladzijdes, waardoor de verhaallijnen niet allemaal heel goed uitgewerkt zijn en al gauw voorspelbaar worden. Het was fijner geweest als er één of twee onderwerpen goed uitgewerkt waren geweest en de rest achterwege gelaten was. Dat had het boek een stuk duidelijker gemaakt, want nu blijven er veel losse eindjes over en voelt bijvoorbeeld een liefde wel erg geforceerd.  

Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van zowel Abbi als Noah, wat een fijne afwisseling biedt. Elk hoofdstuk wisselt tussen hun perspectieven. De personages zijn echte tieners. Ze gedragen zich heel herkenbaar, ondanks de situatie waar ze in zitten en alles wat ze in hun jonge leven al hebben meegemaakt hebben. Dit maakt Hope and other punchlines een Young Adult-boek bij uitstek, waar jongeren van rond de 16 jaar veel herkenning in kunnen vinden.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Dorien van der Klauw

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur