Spannende fictie maar geschreven door iemand die het Koerdisch gebied door en door kent
De Franse Misleider is een fictie/spionageroman, geschreven door journalist en Midden Oosten kenner Judit Neurink. De hoofdpersoon Susan valt voor de charmes van een Franse fotograaf die ze tegenkomt in Suleimaniya, een Koerdische regio in Noord Irak, rond 2003. De relatie wordt snel door hem afgekapt. Later ziet ze dat hij onder een andere naam minister is geworden in Frankrijk en besluit dan hem na te trekken. Onder andere met een gevaarlijke tocht naar de Koerdische gebieden in Irak en Iran. Dit is een van die boeken waar je gelijk in verder wilt gaan (geen vanzelfsprekendheid). Als je rond 3/4 van het boek bent raad ik je aan er voor te zorgen dat je genoeg tijd hebt om het boek achter elkaar uit te lezen. Spannend dus. Het boek geeft een goed beeld van de regio, hoewel ik daar nooit geweest ben kan ik me er een duidelijk beeld van vormen. Voor de introductie van personages en het tijdvak waarin een scene speelt moet je wel goed je aandacht bij het boek houden. Ik heb regelmatig moeten terugkijken: wie was dat ook al weer en waar/wanneer kwam dit personage in het leven van Susan (of Sosan, zoals ze in Koerdisch Engels wordt genoemd). Een beetje kennis van het Spaans is handig voor een scene in het boek al zullen mensen die geen Spaans spreken de paar onvertaalde woorden en zinnen waarschijnlijk gewoon overslaan. Maar het maakt de dialogen allemaal wel authentiek. Als je nog een goede en spannende thriller zoekt voor de feestdagen dan zou ik dit boek zeker op je lijstje plaatsen.