Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Dit verhaal valt in goede aarde

Edith Tinga 27 augustus 2024
Op de website van uitgeverij Meulenhoff kun je al maanden van de voren zien welke boeken er worden verwacht. Dus in april al schreef ik de naam John Boyne met dikke letters bij 6 augustus op mijn kalender en bestelde ik Aarde bij de plaatselijke boekhandel. Het voelde of ik een afspraakje met de schrijver had. En eigenlijk was het ook wel een beetje zo. Want zaterdag 10 augustus plande ik de hele dag vrij voor John en zijn nieuwe boek. Vergeten kon ik mijn afspraakje niet, daar zorgde mijn kittens Jip en Janneke wel voor. Iedere morgen vond ik een laagje aarde in mijn vensterbank.

Het boek is het tweede deel van de Elementen-cyclus. Het thema van de vier novelles is seksueel misbruik. In elk deel bekijkt de schrijver misbruik vanuit een andere hoek. In Water kijkt de hoofdpersoon weg en grijpt niet in wanneer ze daar de kans voor heeft. In Aarde is hij een medeplichtige en in Vuur dader. In het laatste boek Lucht komt het slachtoffer aan het woord.

De boeken zijn los van elkaar te lezen. Toch is het prettig om ze op volgorde te lezen, omdat personages in meerdere boeken voorkomen. In Water maakten we al kort kennis met Evan Keogh, de hoofdpersoon van Aarde. Evan wordt erg onder druk gezet door zijn vader. Omdat hij veel voetbal talent heeft, wil zijn vader dat hij prof wordt. Evan houdt helemaal niet van voetbal en probeert van het kleine eiland waar hij woont (voor de westkust van Ierland) te vluchten. Zijn eerste vluchtpoging mislukt, maar met hulp van zijn moeder is zijn tweede vluchtpoging succesvol.

Evan vlucht naar Engeland om zijn droom als kunstschilder te verwezenlijken. Helaas blijkt hij niet zo talentvol te zijn. Wanneer zijn spaargeld op raakt, belandt hij in de jongensprostitutie. Hij beseft dat het spelen bij een professionele sportclub toch zo gek nog niet is en besluit een kans te wagen. Hij krijgt een contract bij een bekende club en het succes lacht hem toe. Evan krijgt en groot appartement, een sponsorcontracten, merkkleding en geld in overvloed. Maar Evan is niet gelukkig. Hij kan zichzelf niet zijn, want in de Engelse voetballerij is homofilie een groot taboe.

Op dit moment staat Evan in het middelpunt van de belangstelling van de roddelpers. Samen met teamgenoot Robbie staat hij terecht op beschuldiging van seksueel misbruik. Robbie zou een jonge vrouw hebben verkracht en Evan heeft dit misbruik met zijn telefoon gefilmd. Waarom greep hij niet in? Is Evan niet net zo schuldig als Robbie? Waarom denken vele beroemdheden dat ze zich ongestraft zo kunnen gedragen? Wat doet deze beschuldiging met Evan? Vertelt hij wel de waarheid? Komt Evan alsnog op voor het slachtoffer?

Hoewel ik het gedrag van Evan in vele opzichten afkeurde, bleef ik enige sympathie voor de jongen voelen. Ik bleef, tegen beter weten in, geloven in zijn onschuld. Dit is te danken aan de knappe vertelkunst van Boyne. In de echte wereld werkt dit natuurlijk hetzelfde.

Naast seksueel misbruik komen ook nog tal van andere thema's aan bod in het boek zoals homofobie, invloed van social media, verstoorde vader-zoon relatie, voetbal, (jongens)prostitutie, klassenverschillen en positie van vrouwen. Het is eigenlijk een heel actueel verhaal. Met vijf minuutjes googelen, kwam ik al zes misbruikverhalen tegen van bekende voetballers. Veel grote clubs probeerden de zaken in de doofpot te stoppen om het imago van de spelers en de club niet te schaden. De bekende voetballers denken dat ze onaantastbaar zijn, dat ze alles ongestraft kunnen doen. De media heeft hen zo gemaakt. Maar het is dezelfde media die hen nu aan de schandpaal nagelt.

In november verschijnt Fire in de boekhandel. Omdat mijn Engels niet zo goed is hoop ik dat Meulenhoff het boek snel vertaald. Gelukkig hoef ik niet zolang te wachten op een volgend boek van Boyne, want in september verschijnt De hond die op de maan danste. Een kinderboek die vertaald is door Edward van de Vendel.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Edith Tinga

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur