Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Drakenkunde voor beginners

Edith Tinga 12 oktober 2016

De drakenjager is het tweede deel uit de trilogie van De Orde van de Drakenmenners van Fiona Rempt. In dit nieuwe deel neemt de schrijfster haar lezers mee naar het geheime eiland Drekar Mohoao, geeft ze lessen in drakenkunde én onthult ze plekken waar draken zich, anno 2016, schuilhouden. Dit boek is dus hét boek waar drakenfans al jaren op hebben gewacht…  

Matti en Tink vertrekken met hun pleegouders voor een vakantie naar het eiland Drekar Mohoao. Matti verheugt zich er enorm op om zijn vader weer in de armen te sluiten en zijn drakenvriend Loef weer te zien. Wekenlang hebben de jongens thuis in Parijs gestudeerd in hun draken-studieboeken. Matti en Tink willen namelijk niets liever dan lid worden van De Orde van de Drakenmenners. Maar de leden van de orde maken zich grote zorgen. Er is namelijk een drakenjager actief. Via verborgen camera’s houden ze daarom vierentwintig uur per dag alle draken op aarde in de gaten. Als Matti en Tink de drakenjager op een dag in beeld zien, wil niemand hen geloven. De jongens besluiten er daarom zelf op af te gaan. Of dit nu wel zo’n goed plan is?  

Het boek is voor drakenfans van acht tot twaalf jaar. Fiona heeft in haar boek geheime informatie uit de belangrijkste drakenliteratuur overgenomen. Zo leer je alle drakensoorten kennen, krijg je informatie over hun lichaamsbouw, spijsvertering en orgaanwerking. Ook onthult ze enkele verblijfplaatsen. Misschien had de schrijfster dit beter niet kunnen doen. Drakentanden en schubben zijn namelijk veel geld waard en we weten allemaal wat er met de neushoorns gebeurt. Een draak is namelijk nog makkelijker te vangen dan een Afrikaanse neushoorn. Met een lekkere koetjesreep, chocoladeletter of zakjes M&M’s lok je draken zo uit hun hol.  

Het boek draait niet alleen maar om draken. Het verhaal gaat ook over vriendschap, familiebanden, vertrouwen, vergeten en vergeven. Vooral dat laatste blijkt best moeilijk te zijn. Erg goed aan het boek is dat de schrijfster laat zien dat ook stoere jongens van een jaar of twaalf van tijd tot tijd een knuffel nodig hebben en dat het heel normaal is dat ze een traantje laten als ze verdrietig of teleurgesteld zijn.  

Het boek telt 322 bladzijden en is verdeeld in 52 korte hoofdstukken. Elk hoofdstuknummer is versierd met het wapen van de drakenmenners. Dit wapen is, op een plaatje van de anatomie van de draak na, de enige illustratie in het boek. Dat is best jammer. Op de prachtige cover van het boek zie je Tink en Matti door de jungle van Sulawesi lopen. Na het bekijken ervan wil je gewoon nog veel meer mooie tekeningen van Daniëlle Futselaar zien. Maar misschien is het ook wel beter zo. Stel dat drakenjagers of stropers dit boek ook lezen. Je moet er toch niet aan denken dat ze de verblijfplaatsen van de draken in de illustraties herkennen?  

Het verhaal is prettig om te lezen. Er komen weinig moeilijke of onbekende woorden in voor. Zelfs de informatie over de draken is niet lastig om te lezen. Zo zie je maar dat een drakenkundestudie prima te volgen is voor een basisschoolleerling. De enige nieuwe woorden zijn de scheldwoorden die Tink en Matti voor de drakenjager hebben bedacht: blubberruft, druipscheet, ingegroeide konthaar of aangeklede nageboorte. Die laatste twee roepen bij een achtjarige waarschijnlijk wel wat vraagtekens op.  

Het verhaal is veel te snel afgelopen. Gelukkig vertelt Fiona Rempt achter in het boek dat Tink en Matti in de zomervakantie weer naar Drekar Mohoao gaan. Hopelijk beleven zij dan weer zo’n spannend avontuur.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Edith Tinga

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur