Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Vrolijk, kleurrijk en creatief

Edith Tinga 23 oktober 2015

Het motto van de Kinderboekenweek 2015 was ‘Raar maar waar’. In deze week stonden boeken over natuur, wetenschap en techniek centraal. Marianne Busser en Ron Schröder schreven een boek over acht heel bijzondere dieren. Bij het lezen van de titel De poepfabriek denk je misschien dat alle verhalen over dierenuitwerpselen gaan, maar dat is niet het geval. Alleen het eerste versje gaat over poep: olifantenpoep om precies te zijn. Een olifant is namelijk een echte poepfabriek, hij zorgt per dag voor een kruiwagen vol grote drollen. Een muisje, waar het volgende versje over gaat, produceert weer jonkies aan de lopende band. Het koalabeertje daarentegen heeft het juist weer druk met slapen. Ook de eekhoorn, de schildpad, de kangoeroe en de kameel doen een beetje raar.  Maar alles wat in dit boekje over hen geschreven is, is echt waar!  

De poepfabriek ziet er vrolijk uit. Op de kleurrijke bladzijden zijn verschillende technieken naast elkaar gebruikt. Illustratorenduo ivan en ilia heeft de achtergrond geverfd en hier een collage van tekeningen en fotofragmenten op aangebracht. Hier valt voor peuters en kleuters van alles te ontdekken. De versjes staan op de wat minder volle gedeelten van de pagina gedrukt, waardoor ze goed leesbaar zijn. De tekst bestaat, zoals we van Busser en Schröder gewend zijn, uit korte rijmende zinnetjes. 

De versjes eindigen alle acht met hetzelfde couplet.

En iedereen die nu gaat zeggen:
dat is wel een beetje raar
moet meteen maar even weten
dit is allemaal echt waar!    

Na enkele versjes voorgelezen te hebben, weet een kind dus precies wat er komen gaat. Het is leuk om dit samen met je kind (of klassikaal) op te zeggen.  

Het boekje hoort thuis op de peuterspeelzaal en in groep 1 en 2. Over alle dieren-weetjes uit het boek hebben de schrijvers ook nog eens een liedje geschreven, ‘Het énige echte poepfabriek-lied’.


Geweldig leuk om dit, na het lezen van het boek, met de kinderen te zingen. De boekjes van Busser en Schröder nodigen ook altijd uit om er lekker creatief mee aan de gang te gaan. Voor ideetjes kun je een kijkje nemen op Pinterest. Typ hier de naam van het gewenste dier in en het woord ‘knutselen’ en je vindt tal van voorbeelden. Verder kun je op de site van Marianne en Ron twee kleurplaten uit het boek downloaden.  

Kleurplaat 1
Kleurplaat 2

Wat ook raar, maar beslist heel waar is, is dat peuters poep geweldig interessant vinden. Het woord alleen al! Dus waarom maken we, na het lezen van het boek, geen kleuterkruiwagen vol poep om eens lekker mee te kliederen? Er heerst nog steeds een groot taboe rondom poep. Terwijl heel veel kinderen van deze leeftijd problemen ondervinden met op het potje of naar de wc gaan. Dit boek kan helpen dit probleem bespreekbaar te maken.   

Wat heb je nodig voor vier kinderen?
Een plastic tafelkleed, kliederschorten, een afwasteiltje, een gieter met water, twee goedkope snijkoeken en een kinderkruiwagen.

En dan?
Laat de kinderen de snijkoeken in stukken breken en in het teiltje doen. Giet er wat water bij en laat de kinderen een paar grote olifantendrollen kneden. Net als echte dierenverzorgers ruimen zij, wanneer het klaar is, de drollen netjes op in de kruiwagen. De drollen kunnen natuurlijk weer gerecycled worden voor een volgend groepje.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Edith Tinga

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur