Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Opa Dolf vertelt…

Edith Tinga 13 oktober 2016

Het thema van de Kinderboekenweek 2016 is: ‘Voor altijd jong’. In deze feestelijke week staan opa’s en oma’s centraal. Overal in het land organiseren scholen, boekhandels en bibliotheken gezellige activiteiten voor jong en oud. Het is erg leuk dat het Kinderboekenweekgeschenk dan ook door een oude opa geschreven is.  

De 87-jarige Dolf Verroen neemt je mee terug in de tijd, naar meer dan zeventig jaar geleden toen Dolf nog een Dolfje was. Een bescheiden jongetje met een uilenbrilletje. De schrijver was elf jaar toen de oorlog uitbrak, net zo oud als Joop, de hoofdpersoon van het boek.  

Nederland is al een tijd in oorlog. De vrienden Joop en Kees krijgen er steeds meer last van. Het eten is op de bon, ‘s avonds mag er niemand de straat meer op en ook op school is alles anders. Meester Millenaar mag geen kwade dingen zeggen over de Duitsers, kinderen hebben ruzie met elkaar en op een keer is de school gewoon gesloten. Maar het ergste is dat Joop van zijn ouders niet meer met Kees mag spelen. Kees is zijn beste vriend, hij kan er toch ook niets aan doen dat zijn ouders bij de NSB zitten?  

Ondanks dat Oorlog en vriendschap maar een heel dun boekje is, laat de schrijver veel belangrijke onderwerpen voorbijkomen zoals: onderduiken, het verzet, Jodenvervolging, de NSB, honger, bevrijding en Radio Oranje. Het mooie aan het verhaal is dat de hoofdpersoon, net als de lezers van het Kinderboekenweekgeschenk, op de basisschool zit. Hierdoor gaat het verhaal voor de kinderen echt leven. Het boek is heel geschikt om klassikaal te lezen, bijvoorbeeld rond Bevrijdingsdag, als de Tweede Wereldoorlog op het lesprogramma staat.  

De tekst van het boek is eenvoudig, het bevat veel korte zinnetjes en weinig moeilijke of nieuwe woorden. Woorden die onbekend kunnen zijn, zoals Jeugdstorm, gaarkeuken, schuilkelder of het verzet worden allemaal duidelijk gemaakt in het verhaal. De hoofdstukken tellen niet meer dan drie bladzijden, wat heel prettig leest. In bijna elk hoofdstuk staat weer een ander onderwerp over de oorlog centraal. Ook dit is handig als je het verhaal op school wilt bespreken.  

De illustraties in het boek zijn gemaakt door Charlotte Dematons. Op de voorkant staat Joop (of Dolf) in kleur afgebeeld, om hem heen zijn alle belangrijke gebeurtenissen uit het boek getekend. Deze tekeningetjes zijn overigens zwart-blauw. Joop is dus echt het middelpunt. Het boekje staat verder vol met heel sprekende illustraties die goed bij de tekst aansluiten.  

In het boek zit een voorgedrukte ansichtkaart waarmee kinderen hun grootouders kunnen uitnodigen om samen iets gezelligs te gaan doen. Na het lezen van dit prachtige Kinderboekenweekgeschenk weten kinderen wat hun (overgroot-) opa’s en oma’s allemaal hebben meegemaakt in de oorlog. Hoe mooi zou het zijn als ze hen, naar aanleiding van dit verhaal, zouden uitnodigen om samen over vroeger te praten. Misschien kunnen ze wel net zulke mooie verhalen vertellen als opa Dolf!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Edith Tinga

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur