Hebban recensie

Expeditie Tyriana

Edith Tinga 30 november 2015

Schim van het kwaad is het vierde deel van Michael Reefs avonturenserie ‘De Bieb-bende’. In het fictieve dorp Zuidbaai ligt een heuvel waar de twaalf geesten van de Hemelrijders gevangen gehouden worden. Elke maand krijgt de Bieb-bende de opdracht één van de Hemelrijders te bevrijden. Deze keer gaan de vijf vrienden op zoek naar de geest van archeoloog Hektor Brown.

Tijdens een gezellig festival lossen de ouders van Melanie voor de ogen van de Bieb-bende op in het niets. Niet lang daarna verdwijnen een voor een de familieleden van de overige bieb-bendeleden. Niemand in hun omgeving lijkt de mensen te missen. Er is maar één persoon die achter deze verdwijningen kan zitten en dat is George Hill. De man met de bijl die Melanie, Luca, Sander, Valerie en Roy al drie maanden lang het leven zuur maakt.

De opdracht van deze maand wordt extra zwaar voor de vrienden. Niet alleen Hektor, maar ook alle ouders, broertjes en zusjes hebben hun hulp nodig. De opdracht leidt naar het onbewoonde eiland Tyriana. De proeven die de kinderen af moeten leggen spelen zich af bij een spuwende vulkaan, een woeste zee, een gevaarlijke jungle en een dorre woestijn. Nee, het is beslist geen realitysoap voor de Bieb-bende, het is bittere ernst. Strijden de Expeditie Robinsonleden op tv alleen maar om hun eigen hachje en eer, de Bieb-bende doet dit om levens te redden. Hun eigen leven en dat van hun vrienden en familie staat op het spel. Ook al zijn broertjes en zusjes soms heel lastig en kan een vader heel humeurig zijn, je wilt ze toch voor geen goud missen. De liefde die de kinderen voor hun familie en vrienden voelen geven hen moed, kracht en doorzettingsvermogen. Dit hebben zij hard nodig om de proeven te kunnen volbrengen.

De serie is voor kinderen van acht jaar en ouder. De serie zal uiteindelijk uit twaalf delen bestaan. De delen kunnen prima afzonderlijk worden gelezen, omdat er in elke deel even kort terug geblikt wordt op het verleden.

De boeken vallen in de boekhandel en bibliotheek op door hun kleurrijke covers. In dit deel zal je verder geen illustraties zoals op de voorkant meer treffen. Onder elke hoofdstuktitel staan alleen drie kleine tekeningetjes van voorwerpen die een belangrijke rol vervullen in het verhaal.

Na elke vijf hoofdstukken vind je een hele speciale pagina. Hierop staan briefjes met aantekeningen, een tekeningetje dat gemaakt is door een van de kinderen en een QR-code waarmee je meer informatie over de hoofdstukken op internet kan vinden. Voor kinderen die niet genoeg van de Bieb-bende kunnen krijgen is er ook nog eens een gratis app en kom je de vrienden tegen op Twitter en Facebook. Het heen en weer hoppen tussen boek en PC is echter geen verplichting bij Michael Reefs. Het verhaal loopt ook goed zonder dat je al deze extra’s opzoekt.

Dit is een van de dingen die de boeken van Reefs zo bijzonder maken. De boeken zijn door hun uiterlijk en inhoud aantrekkelijk voor iedereen. De overzichtelijke bladzijdes met het vele wit, de korte hoofdstukken en het eenvoudige taalgebruik zorgen ervoor dat ook een moeilijke lezer het boek fijn om te lezen vindt. En hoe leuk is het na een hoofdstuk gelezen te hebben je even beloond wordt met een leuk Bieb-bendespel op internet?

Iets anders dat opvalt in de boeken van Reefs is dat er ondanks het grote avontuur altijd iets te leren valt uit het verhaal. Zo zien we wat liefde allemaal voor elkaar krijgt en dat elke eigenschap (ook al lijkt die in je eigen ogen soms onbelangrijk) je bijzonder, uniek en onmisbaar maakt. In een groep heb je niet alleen maar leiders, slimmeriken en lefmeiden nodig. Soms is het de angsthaas die de juiste beslissing neemt voor de groep!

Meer recensies van Edith Tinga

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!