Alice, Alice who the X is Alice?
Uitgeverij Boekerij bracht een van de mooiste verhalen van Kristin Hannah opnieuw uit. 'Alice, het wolvenmeisje' (The house of books, 2006) kreeg een nieuwe titel en een prachtige nieuwe cover.
Los Angeles: Dr Julia Cates is een beroemde kinderpsychiater. Wanneer een van haar pupillen totaal onverwachts doorslaat en enkele kinderen van haar school vermoord, ontstaat er een groot schandaal. Mensen in Julia’s directe omgeving raken het vertrouwen in haar kwijt en Julia het vertrouwen in zichzelf.
Rain Valley: Washington: Op een dag komt er een klein verwilderd en vuil meisje uit het ondoordringbare woud het dorp ingelopen. In haar armen draagt ze een wolvenjong. Politiechef Ellie Cates krijgt de taak te achterhalen wie het kleine meisje is en wat er met haar is gebeurd. Hoewel het contact met haar zus Julia in de loop van de jaren verwaterd is, vraagt Ellie haar zus om hulp. Julia keert na jaren terug naar haar geboorteplaats.
Julia geeft het meisje de naam Alice. Alice is rond de zes jaar oud, is angstig en niet in staat om te communiceren. Kristin Hannah omschrijft prachtig hoe Julia stap voor stap en met veel liefde en geduld het vertrouwen van het meisje weet te winnen. Door hun innige contact maakt niet alleen Alice een ontwikkeling door, ook Julia lijkt haar zelfvertrouwen weer terug te krijgen. Wanneer Julia en Ellie na lange tijd antwoorden krijgen op de vragen wie Alice is en wat er met haar gebeurd is, wordt het voor Alice tijd om afscheid van Julia te nemen. Maar kunnen Julia en Alice nog zonder elkaar?
Het is een verhaal vol emotie. Niet alleen Alice heeft het moeilijk. Ook Julia, Ellie en enkele van hun vrienden en kennissen maken een zware tijd door. Het mooie is dat de zorg voor het kleine kwetsbare meisje hen allemaal positief veranderd.
Ik zeg het niet snel maar dit verhaal zou verfilmd moeten worden. Het is zo ontzettend mooi. Hannah weet zo levendig te schrijven, zodat de beelden tijdens het lezen vanzelf al op mijn netvlies verschenen.
Vlak nadat ik 'Als de wolven huilen' had gekocht, werd er twee keer achter elkaar een oude versie van het boek in mijn boekenruilkastje gezet. Ik vind de cover van de Boekerij uit 2016 het mooist. Je ziet hierop een klein meisje in een rood jurkje. Naast haar zit een vrouw waarvan haar beeld wat vervaagd is. Het lijkt of ze het meisje troost. Is het Alice overleden moeder die over haar waakt? Of is het Julia? Wanneer Alice van Julia gescheiden wordt, krijgt het meisje een verdovend middel toegediend. Ziet Alice Julia in haar droom terug?