De dappere vrouwen van de SOE (special operations executive)
Enkele jaren na de oorlog vindt Grace op het Grand Station een achtergelaten koffer. Grace die nogal nieuwsgierig van aard is, doorzoekt de koffer. Er zit een enveloppe in met twaalf portretten van jonge vrouwen. In een opwelling neemt ze de enveloppe mee naar haar werk op een advocatenkantoor. Wie zijn deze vrouwen? Van wie is deze koffer?
De koffer behoort aan Eleonor, oprichtster en leidinggevende van de SOE (Special Operations Executive). De foto’s blijken van twaalf vrouwen te zijn die tijdens de oorlog vanuit Engeland naar Frankrijk uitgezonden waren om daar als koerier of telegrafiste te werken. Geen van de vrouwen lijkt naar Londen te zijn teruggekeerd. Wat is er met hen gebeurd? Heeft iemand hen verraden? Samen met haar baas en een goede vriend van haar overleden man gaat Grace op onderzoek uit. Ze ontdekt dat een van de vrouwen, Marie de oorlog overleefd heeft en ook in New York woont.
Na een korte training werd Marie gedropt in Frankrijk om de aanwezige verzetsgroep te assisteren. We lezen over enkele moedige activiteiten die de jonge vrouw gedaan heeft. De vrouwen kregen na de oorlog niet de eer die ze verdiend hadden. Hun heldhaftige daden werden zelfs nergens genoemd. Het is daarom zo jammer dat Pam Jenoff niet wat dieper ingaat op het werk wat deze vrouwen gedaan hebben. Het boek had een ode aan deze dappere vrouwen moeten worden, maar is dat helaas niet geworden.
Het boek is fijn leesbaar en Pam Jenoff heeft mijn nieuwsgierigheid naar deze bijzondere vrouwenafdeling gewekt. Enkele jaren terug las ik een ander boek over de SOE,' De vergeten spionne' van Sarah Steele in dit boek en in 'D-day girls' van Sarah Rose wordt er dieper ingegaan op het werk van de spionnes.