De engelbewaarder
Dit nieuwe verhaal van Corina Bomann bezit alle ingrediënten voor een heerlijk ouderwets Kerstsprookje; een arme familie, hoop op een betere toekomst, een beetje magie, een slechterik, een knappe rijke redder in nood en een happy end. Ik zou zeggen…pak je warme dekentje, nestel jezelf met een grote mok thee op de bank, steek de Kerstboom aan en genieten maar! Laat je meevoeren naar de koude winter van 1895 in het Duitse Spiegelberg.
Na de dood van haar vader moet de achttienjarige Anne voor haar gezin zorgen. Terwijl haar jonge zusje naar school gaat en voor hun zieke moeder zorgt, werkt Anna in de glasmakerij. Om medicijnen voor hun moeder te kunnen bekostigen, maakt ze in de avonduren glazen engeltjes die ze op de markt verkoopt. Op een dag ontvangt ze een uitnodiging om het Engelse hof te bezoeken. Koningin Victoria heeft over Anna’s prachtige engeltjes gehoord en zou ze graag met eigen ogen willen zien. De Kerstboom in het paleis wordt elk jaar anders versierd en dit jaar zou de koningin er graag glazen engeltjes in hebben. Deze kans mag Anna niet aan haar voorbij laten gaan. Met veel moeite neemt ze afscheid van haar moeder en kleine zusje. De knappe dienaar John Evans begeleidt Anna naar Engeland. Hier aangekomen slaat het noodlot toe. Anna en John worden beroofd van hun engeltjes. Anna moet hierdoor noodgedwongen een langere tijd in Engeland verblijven. Vindt Anna haar engeltjes terug? Wat heeft John Evans te verbergen? En mag Anna nog op audiëntie komen bij de koningin?
Het was een prachtig en ontroerend verhaal. Bomann schetst een goed beeld van de tijd en de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt. De vriendelijke en dappere Anna sluit je direct in je hart. Ik kan altijd erg genieten van het bekijken van oude ambachten, dus ik vond het erg leuk om meer te weten te komen over het werk in de glasmakerij; het glasgieten en blazen. Toen ik in de zesde klas zat, kwam er bij ons op school een glasblazer op bezoek. Toen ik het boek aan het lezen was dacht ik hier opeens aan terug. Ik vond het zo indrukwekkend. Mocht Corina Bomann toevallig eerdaags op bezoek komen in ons land zou het geweldig zijn om het boek bij een glasblaasdemonstratie te presenteren!