Hebban recensie

Schurkt akelig dicht tegen realiteit aan

Edwin Lommers 18 november 2017

Victor Bronckhorst is, volgens zijn opa die hem met ijzeren hand opvoedde, uitverkorene om de wereld te redden. In hun overtuiging betekent dat het zuiveren van het menselijke ras. Om dat doel te bereiken, heeft Victor een aantal mensen voor zijn karretje gespannen om een id-chip te ontwikkelen. De chip moet bij iedere Nederlander geïnjecteerd worden. Het wordt aanvankelijk geïntroduceerd als de vervanging van een paspoort, met als grootste voordeel dat fraude met persoonsgegevens niet meer mogelijk is. Niet iedereen is overtuigd van de goede bedoelingen van de id-chip en laat zich daarom vooralsnog niet chippen. Daarom maakt de overheid de chip voor steeds meer handelingen vereist (zoals het tanken van benzine) en volgen er strenge controles om te zien of men gechipt is. Al snel na de introductie van de id-chip blijkt dat Victor snode plannen heeft, waardoor de geschiedenis zich lijkt te herhalen. Maar niet iedereen lijkt overtuigd dat het zo’n vaart zal lopen.

Karin Hazendonk weet met Waanidee een prima thriller neer te zetten die beklijft; de fantasie van de schrijfster schurkt akelig dicht tegen de realiteit aan. De spanning zit daardoor niet zozeer in de vraag of de recherche Bronckhorst weet te ontmaskeren en onschadelijk te maken, maar in het toekomstbeeld dat Hazendonk schetst. Een beeld dat ver weg lijkt, maar in theorie morgen al werkelijkheid kan zijn. De geschiedenis bewijst dat zoiets zomaar kan. Het verhaal zet je aan het denken, en daarmee is het meer dan zomaar een spannend verhaaltje.

Dat Waanidee beklijft, komt overigens niet alleen door het verhaal zelf, maar zeker ook door het doen en denken van Victor en zijn opa. Deze karakters zijn grondig ‘vormgegeven’ door de vele flashbacks, waarin de zieke geesten van beiden meer dan duidelijk worden. De vergelijkingen met hun grote voorbeeld zijn sereen ingezet, om de karakters te vormen, maar vooral om de gevaren duidelijk te maken. En om mogelijke scepsis, of dit verhaal werkelijkheid kan worden, weg te nemen. Het verleden wordt gebruikt om mogelijke gevaren in de toekomst te verduidelijken.

Het verhaal wordt vanuit vele perspectieven verteld, deze wisselen zich bijna per hoofdstuk af. De vele korte hoofdstukken beginnen wanneer er van perspectief of periode wordt gewisseld met een duidelijke aanduiding, zodat het geen zoekplaatje is voor de lezer. Dit, en de vlotte schrijfstijl van Hazendonk, maken dat Waanidee zich eenvoudig laat lezen.

Het einde van het verhaal is enigszins een anticlimax. Zonder veel spreekwoordelijk vuurwerk komt Waanidee tot een einde. Dit voelt in eerste instantie als een teleurstelling, maar zijn het niet vaak ogenschijnlijk kleine toevalligheden die voor grote omwentelingen zorgen?

Waanidee is een slim geschreven thriller, met een plot dat akelig dicht tegen de realiteit aanschurkt. Door de verweving van geschiedenis en de huidige technologische mogelijkheden geeft het verhaal stof tot nadenken. Dat, in combinatie met een vlot te lezen schrijfstijl, zorgen ervoor dat Waanidee met kop en schouders boven de grote middenmoot van de thrillers uitstijgt.

Meer recensies van Edwin Lommers

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!