Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Schurkt akelig dicht tegen realiteit aan

Edwin Lommers 18 november 2017

Victor Bronckhorst is, volgens zijn opa die hem met ijzeren hand opvoedde, uitverkorene om de wereld te redden. In hun overtuiging betekent dat het zuiveren van het menselijke ras. Om dat doel te bereiken, heeft Victor een aantal mensen voor zijn karretje gespannen om een id-chip te ontwikkelen. De chip moet bij iedere Nederlander geïnjecteerd worden. Het wordt aanvankelijk geïntroduceerd als de vervanging van een paspoort, met als grootste voordeel dat fraude met persoonsgegevens niet meer mogelijk is. Niet iedereen is overtuigd van de goede bedoelingen van de id-chip en laat zich daarom vooralsnog niet chippen. Daarom maakt de overheid de chip voor steeds meer handelingen vereist (zoals het tanken van benzine) en volgen er strenge controles om te zien of men gechipt is. Al snel na de introductie van de id-chip blijkt dat Victor snode plannen heeft, waardoor de geschiedenis zich lijkt te herhalen. Maar niet iedereen lijkt overtuigd dat het zo’n vaart zal lopen. 

Karin Hazendonk weet met Waanidee een prima thriller neer te zetten die beklijft; de fantasie van de schrijfster schurkt akelig dicht tegen de realiteit aan. De spanning zit daardoor niet zozeer in de vraag of de recherche Bronckhorst weet te ontmaskeren en onschadelijk te maken, maar in het toekomstbeeld dat Hazendonk schetst. Een beeld dat ver weg lijkt, maar in theorie morgen al werkelijkheid kan zijn. De geschiedenis bewijst dat zoiets zomaar kan. Het verhaal zet je aan het denken, en daarmee is het meer dan zomaar een spannend verhaaltje. 

Dat Waanidee beklijft, komt overigens niet alleen door het verhaal zelf, maar zeker ook door het doen en denken van Victor en zijn opa. Deze karakters zijn grondig ‘vormgegeven’ door de vele flashbacks, waarin de zieke geesten van beiden meer dan duidelijk worden. De vergelijkingen met hun grote voorbeeld zijn sereen ingezet, om de karakters te vormen, maar vooral om de gevaren duidelijk te maken. En om mogelijke scepsis, of dit verhaal werkelijkheid kan worden, weg te nemen. Het verleden wordt gebruikt om mogelijke gevaren in de toekomst te verduidelijken.

Het verhaal wordt vanuit vele perspectieven verteld, deze wisselen zich bijna per hoofdstuk af. De vele korte hoofdstukken beginnen wanneer er van perspectief of periode wordt gewisseld met een duidelijke aanduiding, zodat het geen zoekplaatje is voor de lezer. Dit, en de vlotte schrijfstijl van Hazendonk, maken dat Waanidee zich eenvoudig laat lezen.   

Het einde van het verhaal is enigszins een anticlimax. Zonder veel spreekwoordelijk vuurwerk komt Waanidee tot een einde. Dit voelt in eerste instantie als een teleurstelling, maar zijn het niet vaak ogenschijnlijk kleine toevalligheden die voor grote omwentelingen zorgen?

Waanidee is een slim geschreven thriller, met een plot dat akelig dicht tegen de realiteit aanschurkt. Door de verweving van geschiedenis en de huidige technologische mogelijkheden geeft het verhaal stof tot nadenken. Dat, in combinatie met een vlot te lezen schrijfstijl, zorgen ervoor dat Waanidee met kop en schouders boven de grote middenmoot van de thrillers uitstijgt.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Edwin Lommers

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur