Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Vermakelijk liefdesverhaal

Eeke 22 augustus 2017

Sam en Marjolein zijn na bijna een halve eeuw huwelijk uit elkaar. Marjolein heeft hem aan de kant gezet nadat een twintig jaar oude affaire van Sam aan het licht is gekomen. Ze beleeft nu een soort tweede jeugd. Zo betrekt ze een chique appartement in Amsterdam Zuid en gaat terug naar ‘toen’ door het bezoeken van hippiefeestjes in de stijl van de jaren zestig, samen met andere ‘overjarige hippies’ die ze nog kent uit die tijd. Echter, zo studentikoos en goedkoop als de feestjes toen waren zijn ze nu niet meer, ze worden gehouden op de binnenplaats van een gezellig appartementencomplex, waarbij originele Weber-barbecues niet mogen ontbreken. Sam heeft het ondertussen behoorlijk moeilijk met de relatiebreuk, en vult zijn dagen met pogingen om Marjolein terug te winnen, terwijl hij zich afvraagt wat hij verkeerd heeft gedaan en anders had moeten doen. Hij kwijnt langzaam weg en begint ook lichamelijke problemen te krijgen.

Kort samengevat kan De binnentuin een liefdesverhaal worden genoemd. Daar is dan ook het grootste gedeelte mee gezegd. Schrijver Henk Spaan (1948) had veel meer diepgang in deze roman kunnen brengen door de gevoelens van Sam over zijn scheiding met Marjolein wat verder uit te diepen. Die ontbreken, waardoor het geheel her en der toch wat oppervlakkig overkomt, hoewel het zeker een vermakelijk verhaal is dat met humor geschreven is. Het had echter de potentie om meer te zijn dan dat, maar helaas is de uitwerking niet overtuigend.

Spaan heeft duidelijk nog op een andere manier gepoogd zijn roman wat meer inhoud te geven: zo wordt er bij Sam op een gegeven moment een ernstige ziekte geconstateerd, waarna hij van ziekenhuisbezoek naar ziekenhuisbezoek leeft. De angst voor de dood en het verval komt echter niet heel duidelijk naar voren, en speelt uiteindelijk een veel kleinere rol in de roman dan had gekund. Wat overigens wel van belang lijkt is dat Marjolein hem trouw bezoekt, wat de lezer doet vermoeden dat er nog hoop is op een hereniging. Hiermee weet Spaan de lezer te ontroeren. De liefde tussen Sam en Marjolein is gedurende het hele boek duidelijk voelbaar aanwezig – ook al zijn ze uit elkaar -, en nooit clichématig beschreven. De schrijver kiest een realistische, soms licht sarcastische invalshoek om hun relatie te beschrijven.

De babyboomer heeft net als andere generaties, zoals de generatie X of Y, problemen passend bij zijn of haar (leef)tijd. In dit boek komen die duidelijk naar voren: de babyboomers in deze roman zijn (bijna) aan pensioen toe, worstelen met de vraag ‘wat nu?’, willen (zoals Spaan ook aangeeft in een tv-interview bij De wereld draait door) dure, georganiseerde culturele reizen maken, zijn (soms tot in het extreme) bezig met kunst en cultuur en worstelen met haperende lichaamsfuncties en verval.

Voelbaar is de melancholie naar ‘vroeger’: de verwijzingen naar kraakpanden, de Maagdenhuisbezetting, de jaren ’60, de linkse milieus waaraan ex-vrouw Marjolein zo graag vasthoudt, de wat oudere lezer zal zich hierin misschien herkennen. Helaas is het verhaal verder te voorspelbaar – man en vrouw gaan uit elkaar, leiden tijdelijk een wild leven, worstelen met wat clichématige zaken waar zowat elke babyboomer momenteel mee te maken heeft. Een blijvende of diepe indruk laat de roman daardoor helaas niet achter.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eeke

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur