Beklemmende liefde en botsende culturen en geloven
Julia is getrouwd met de Iraanse Mohsen en woont met hem in Blackpool, Engeland. Na de komst van hun zoontje Omar lijkt niets hun geluk meer in de weg te staan. Dan laat Mohsen zijn familie overkomen naar Blackpool en blijkt dat alles verandert. Vanaf dan wordt het overleven voor Julia, in plaats van leven. Haar man en haar schoonfamilie maken haar het leven zuur en wat volgt is de ontvoering van haar zoontje.
De roman Grenzeloze liefde leest vlot weg. De zinnen en hoofdstukken zijn kort, het taalgebruik is eenvoudig. Er worden weinig moeilijke woorden gebruikt. De plot is erg spannend. Naast het verhaal van het steeds slechter wordende huwelijk tussen Mohsen en Julia lees je door middel van flashbacks over de lastige relatie die Julia in haar jeugd had met haar moeder. Dit maakt dat het verhaal afwisselend is, en dat je ook deels kunt verklaren waarom haar zelfbeeld zo laag is geworden.
De opgebouwde spanning zorgt ervoor dat je als lezer meegezogen wordt in haar emoties. Je krijgt meer begrip voor de situatie waarin Julia zich bevindt en waarom ze handelt zoals ze doet. Daarnaast weet de auteur het op zo’n manier te beschrijven dat het lijkt alsof je het zelf meemaakt. Het verhaal is ten slotte ook erg spannend omdat er een ontvoering van een kind plaatsvindt en je de wanhoop van moeder Julia voelt, en met haar meeleeft. Ook richting het einde van het boek wordt de spanning flink opgevoerd.
In Grenzeloze liefde werkte auteur Kyra Rutgers actuele thema’s uit: liefde in een huwelijk waarbij de partners uit verschillende culturen en geloofsovertuigingen komen, en huiselijk geweld. Daarnaast zet het de lezer aan het denken over de vraag in hoeverre je je moet en kunt aanpassen aan andermans geloof, cultuur, historie, wensen, verwachtingen en verlangens. Wanneer ben je nog jezelf en wanneer niet meer? Hoe veel moet je inleveren voor een ander, zonder dat je je eigen identiteit verliest? De auteur geeft daarnaast aandacht aan het actuele probleem van ontvoeringen van kinderen binnen de familiesfeer. Wat dit verhaal nog extra geloofwaardig maakt is het feit dat de auteur het verhaal op ware gebeurtenissen uit haar eigen leven heeft gebaseerd.
Er zijn veel van dit soort boeken en dat maakt dan ook dat het moeilijk is voor zo’n roman om er uit te springen qua creativiteit of originaliteit. Het verhaal kan goed of slecht aflopen, maar gaandeweg kun je er wel verrassende elementen in stoppen om je te onderscheiden. Rutgers heeft er voor gekozen om met terugblikken naar Julia’s jeugd een tweede verhaallijn toe te voegen, wat het verhaal origineler maakt. Die verhaallijn blijft echter een beetje aan de oppervlakte, daar had meer in kunnen zitten.
Al met al maakt dit het boek niet minder goed, het blijft een spannend verhaal dat moeilijk weg te leggen is. Een ware pageturner dus, ook al is het misschien niet heel erg origineel in zijn soort.
Reageer op deze recensie