Ontroerend

een_kast_vol_boeken 25 februari 2025
Het verhaal start in 1943 op Texel.
Chandar is een legerarts die gestationeerd is op Texel om de Texelse kust te bewaken voor de Duitsers. Hij is lid van het Legien Freies Indien, met de belofte dat Duitsland na de oorlog Indië zal bevrijden van de Engelse onderdrukkers.
Op een ochtend ontmoet hij de Texelse Luna. Hij helpt haar paard en wint daarmee haar vertrouwen.

Dan gaan we terug naar 1938. Luna moet haar jarenlange vriendschap met Thiemen beëindgen van haar vader omdat hij een NSB-er is. En ondanks dat ze zelf ook deels Duits zijn, is haar vader fel tegen de ideologie van Hitler.

Chandar woont in het Indiase Port Blair dat overheersd wordt door de Britten. Hij mag met zijn vader, die dokter is,  mee naar de gevangenis om de gevangen te behandelen. Daar ziet hij verschrikkelijke dingen die hem aanzetten tot opstand. Dat loopt echter anders af dat hij had gedacht.

Bij Luna komt ineens Rifka logeren. Een Duitse Jodin. Ze raken bevriend. Maar ook haar vader is onder de indruk van Rifka. En als die in een ingewikkelde relatie verzeild raken, heeft Luna alleen nog haar oma en haar paard Gerke.

Het boek slingert heen en weer tussen de verschillende jaren. Het leest makkelijk weg. Beide verhaallijnen zijn goed uitgewerkt. Korte hoofdstukken. Je krijgt een inkijkje in beide levens die niet makkelijk zijn en de keuzes die gemaakt worden, goed en slecht.

Echter, ik vond zelf de delen op Texel fijner te lezen dan die van Chandar in India. De politieke achtergronden van Chandar en zijn leger boeide mij gewoon veel minder. Het verhaal op Texel vond ik mooi, ontroerend en sterk neergezet.

Meer recensies van een_kast_vol_boeken

Als Jolenes helikopter crasht in Irak, moet ze terugkeren naar het huwelijk en gezin dat ze onder hoogspanning achterliet. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.