Kerozine

eevreads 28 mei 2022
Kerozine is een mozaïekroman over vijftien verschillende personen die elkaar tegenkomen op een tankstation midden in de nacht. Elk personage heeft zo zijn eigen reden om op het tankstation te zijn en sommige verhalen zijn met elkaar verweven. Maar één ding is zeker: ze willen allemaal graag hun huidige leven achter zich laten.

Het boek bestaat uit kleine hoofdstukken en bij elk hoofdstuk wordt er stilgestaan bij een ander personage en hun verhaallijn. Sommige verhalen zijn ontroerend, zoals het verhaal van Alika, een Filipijnse die geëmigreerd is en fulltime voor iemand anders kinderen zorgt in plaats van haar eigen kinderen. Andere verhalen zijn te bizar voor woorden, zoals het verhaal van Victoire met haar dolfijnenfobie en wat ze allemaal doet om elk contact met dolfijnen te vermijden. Stuk voor stuk zijn de verhalen mooi geschreven en elk verhaal weet te boeien. Bij sommige personages was het zelfs jammer dat het hoofdstuk al was afgelopen. Adeline zou zo van elk personage een apart boek kunnen schrijven. Het is knap hoe de auteur je in zulke korte hoofdstukken kan laten binden aan de verschillende personen.

Er zijn eigenlijk maar twee kanttekeningen te maken bij het boek. De eerste kanttekening is het aantal personages. Adeline heeft vijftien verschillende personen een eigen hoofdstuk gegeven en dit was iets te veel. Soms moest ik terugbladeren om te kijken om welk personage het ook alweer ging. Doordat de hoofdstukken zo kort zijn vergeet je al vrij snel na het hoofdstuk het verhaal van die persoon. Het was makkelijker te onthouden als er minder personages waren en deze dan vaker met eigen hoofdstukken terug te laten komen.

De tweede kanttekening gaat over het einde van het boek. Door de flaptekst in de binnenkant van het boek lijkt het alsof er een groot einde aankomt waarbij alle verhalen bij elkaar komen. Dit is echter niet het geval waardoor het einde een beetje een anticlimax is.

Het boek krijgt van mij 3 sterren. Het is een dun boek met korte hoofdstukken en een snelle schrijfstijl. Je kan het boek makkelijk in één dag uitlezen. Het nadeel van deze schrijfstijl is wel dat je het boek dan ook snel bent vergeten.

lees meer recensies op www.sannereadsalot.wordpress.com

Meer recensies van eevreads