Liefdevolle personages zorgen voor vertrouwd gevoel
De feelgoodgroman Appleby Farm van Cathy Bramley verscheen oorspronkelijk in vier losse digitale delen. Deze verhalen zijn nu gebundeld in één boek. Marjolijn Huiberts verzorgde de vertaling voor alle delen.
'De wereld die Bramley heeft geschapen voelt met elke pagina steeds een beetje meer als thuiskomen.' – recensent Eline
Het verhaal draait om de vrijzinnige Freya Moorcroft. Ze werkt met veel plezier in een stadscafé en ze heeft een leuke vriend. Hoewel haar leven haar bevalt, blijft ze denken aan haar herinneringen op de boerderij van haar familie in Cumbria. Wanneer ze bericht krijgt dat haar oom en tante hulp nodig hebben, gaat ze zo snel mogelijk die kant op. Eenmaal aangekomen blijkt de situatie ernstiger dan ze verwacht had. Ze besluit langer te blijven, maar dat zorgt ook voor twijfels. Hoe langer ze blijft, hoe meer ze zich afvraagt of ze eigenlijk nog wel weg wil gaan.
Dit is een geliefd thema in de wereld van film en literatuur. Het personage groeit op in een klein, landelijk gebied en verhuist vervolgens naar de grote stad. Wanneer deze dan weer terugkeert naar zijn of haar geboortegrond, wordt pas goed duidelijk hoe erg beide werelden met elkaar botsen. Door middel van verhalen en het delen van achtergrondinformatie krijg je als lezer een inkijkje in Freya’s tweestrijd. Haar open houding en vriendelijke karakter zorgen ervoor dat ze snel geliefd is bij de lezer. Deze zal haar graag volgen op haar zoektocht naar antwoorden.
Appleby Farm kent een boeiende, maar langzame opbouw. Het eerste deel richt zich vooral op het neerzetten van het verhaal. De verschillende personages worden geïntroduceerd en er is voldoende aandacht voor het beschrijven van de situatie. Dit maakt de onderlinge verstandhoudingen duidelijk. Daarnaast begrijp je waarom de boerderij en haar familie zo belangrijk zijn voor Freya. Je hoopt dat het haar lukt om de situatie onder controle te krijgen.
Dat Bramley het verhaal al een aantal jaar geleden op papier heeft gezet, merk je vooral als het gaat over zaken uit de hedendaagse (pop)cultuur. De nummers die benoemd en gezongen worden zijn voor de lezer van vandaag al een stuk ouder. Storend is het verder niet. Bovendien zijn de thema’s nog altijd actueel. Van een moeizame band met je ouders tot het vinden van jezelf en jouw plek in de wereld. Maar ook het opzetten van een eigen bedrijf en het vinden van de liefde komen voorbij. De schrijfster geeft in haar nawoord toe dat ze een aantal onderwerpen behandelt waar ze zelf geen verstand van heeft. Hier is tijdens het lezen niks van te merken. Ze heeft haar huiswerk dus goed gedaan.
De auteur maakt gebruik van een soepele en toegankelijke schrijfstijl. De omgeving en de gebeurtenissen worden duidelijk en met veel detail beschreven. De dialogen hebben een wisselende lengte en geven de lezer extra informatie over de situaties. Dit zorgt voor een goede balans tussen beschrijvingen en dialogen.
Appleby Farm bevat veel verschillende personages. Die leuke jongen van vroeger en de lieve oom, maar ook vervelende dorpsbewoners. De karakters worden genoeg uitgediept om hun eigen identiteit te krijgen. Dit geldt tevens voor de personages waar je als lezer niet op zit te wachten. Deze zijn zeer menselijk en oprecht beschreven. Dat maakt het geloofwaardig, want ook in het echte leven kom je mensen tegen waar je geen klik mee hebt.
Al met al is Appleby Farm een liefdevolle roman. Afscheid nemen van de boerderij en de mensen die daar rondlopen zal niet makkelijk zijn voor de lezer. De wereld die Bramley heeft geschapen voelt met elke pagina steeds een beetje meer als thuiskomen.
Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!
Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een groen boek' en 'Lees een gezellig boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.
Reageer op deze recensie