Veelbelovend begin van een serie
Ann-Christin Antell studeerde geschiedenis en archeologie. Deze liefdes komen mooi samen in haar boek De Finse katoenmolen. Haar roman werd in Finland een regelrechte bestseller, net als de twee vervolgdelen. Dit eerste boek verscheen onlangs in het Nederlands, Annemarie Raas vertaalde de roman uit het Fins.
'Het geeft inzicht in de verschillende personages, maar de informatie is niet altijd even relevant.' – recensent Eline
In De Finse katoenmolen neemt Antell de lezer mee naar het Finland van eind negentiende eeuw. Hier maakt de lezer kennis met de jonge weduwe Jenny Malmström. Samen met de lokale damesvereniging zet zij zich in voor het verbeteren van de levens van vrouwen en arbeiders in het stadje Turku – de Zuid-Finse stad waar zo’n 100 jaar later de schrijfster zelf zou opgroeien. Antell gebruikt haar opleiding en kennis van de stad om een beeld te schetsen van het leven van de inwoners. Hun dagelijkse bezigheden worden op subtiele wijze verweven met belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan de positie van vrouwen en arbeiders of de invloed van Zweden op de samenleving.
Het boek is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel staat Jenny’s werk bij de lokale damesvereniging centraal. Dit deel wordt vooral gebruikt om de verschillende ontwikkelingen uit deze periode te benoemen. Zo wordt er gestreden voor betere arbeidsvoorwaarden voor werknemers. De leden van de vereniging zoeken hiervoor regelmatig contact met werkgevers in de regio. Jenny gaat vaak op bezoek bij Frederik Barkers, wiens vader de eigenaar is van de lokale katoenfabriek.
De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Hierdoor is er weinig ruimte om aandacht te besteden aan de invloed die de veranderingen hebben op het leven van de personages. Het lijkt vooral een manier te zijn om Jenny en Frederik met elkaar in contact te brengen. Na deze eerste ontmoetingen volgen er nog vele andere. De interesse lijkt lange tijd vooral eenzijdig te zijn. Sommige gebeurtenissen voelen daardoor een beetje gehaast aan en lijken niet te passen bij het karakter van Jenny.
Het tweede deel focust zich op het persoonlijke leven van Jenny. Met haar liefdevolle en zorgzame karakter weet het hoofdpersonage de lezer al snel voor zich te winnen. Ook nu is ze vooral bezig om ervoor te zorgen dat anderen een beter leven krijgen. Er is meer tijd voor de gebeurtenissen, waardoor er meer ruimte is voor diepgang en persoonlijke ontwikkeling.
Antell besteedt veel aandacht aan de details. Gebeurtenissen en gevoelens worden grondig beschreven. Dit geldt ook voor de verschillende personages. De auteur neemt uitgebreid de tijd om hen te introduceren. De meeste worden voorzien van achtergrondinformatie en soms ook nog een leuke anekdote. Het geeft inzicht in de verschillende personages, maar de informatie is niet altijd even relevant. Daardoor haalt het met name aan het begin veel vaart het uit verhaal.
Het is te merken dat de schrijfster haar huiswerk heeft gedaan. Het noemen van musea, archieven en eerdere generaties in haar dankwoord ondersteunt dit. Ook geeft ze in een speciaal nawoord aan hoe historisch correct haar roman is. Zo hebben bepaalde gebeurtenissen daadwerkelijk plaatsgevonden en ook hebben sommige personages echt geleefd. Daarnaast geeft ze eerlijk toe op welke vlakken ze zichzelf wat vrijheden heeft gegund.
Al met al heeft Antell een veelbelovend eerste deel van een serie geschreven. De sterke personages, de gedetailleerde gebeurtenissen tegen een historische achtergrond en een vleugje liefde. Alle ingrediënten die je wilt hebben in een historische roman zijn aanwezig.
Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!
Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een eerste boek' en 'Lees een genummerd boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.
Reageer op deze recensie