Maatschappelijke roman met potentie
Cecilia Rabess is schrijver en datawetenschapper. Haar werk verscheen onder andere in Vogue en The Wall Street Journal. Met Helemaal prima debuteert ze als romanschrijver. De vertaling werd verzorgd door Adiëlle Westercappel.
'De soepele schrijfstijl van Rabess weet de lezer vanaf de eerste pagina het verhaal in te trekken.' – recensent Eline
Jess heeft een nieuwe baan bij een gerenommeerde investeringsbank in New York. Ze is vol enthousiasme en kan niet wachten om te beginnen. Haar enthousiasme wordt direct getemperd als ze ontdekt dat Josh een van haar directe collega’s is. Jess en Josh zijn elkaar regelmatig tegengekomen op de universiteit en daar heeft hij geen goede indruk op haar gemaakt. Ondanks haar eerste terughoudendheid groeien de twee dichter naar elkaar toe. Als lezer zie je hoe ze veranderen in goede collega’s en van daaruit vrienden en zelfs geliefden worden.
Helemaal prima begint sterk. Het verhaal gaat direct van start, zonder aanloop. De setting wordt beschreven en de flashbacks zorgen ervoor dat de onderlinge verstandhoudingen vanaf het begin duidelijk zijn. De soepele schrijfstijl van Rabess weet de lezer vanaf de eerste pagina het verhaal in te trekken. Wat op het eerste gezicht een 'enemies to lovers'-verhaal lijkt, blijkt al gauw een stuk gecompliceerder in elkaar te zitten. De verschillen tussen de twee worden snel duidelijk: huidskleur, gezinssituaties, achtergrond en politieke ideeën. Jess en Josh lijken in alles tegenpolen te zijn. Zaken waar Jess hard voor moet werken, zijn voor Josh onderdeel van zijn dagelijkse leven. Dit zorgt voor wrijving in hun prille relatie.
Rabess weet de verschillen tussen de hoofdpersonen duidelijk te benoemen. Ze verwijst hiervoor regelmatig naar gebeurtenissen uit hun jeugd en het gezin waarin ze zijn opgegroeid. Hiermee geeft ze steeds een beetje meer achtergrondinformatie prijs. Hoewel je door de benoemde verschillen steeds meer over Jess en Josh te weten komt, leer je ze nooit echt goed kennen. Het ontbreekt het verhaal regelmatig aan diepgang en ook is er amper sprake van groei. Jess en Josh spreken de verschillen vaak naar elkaar uit, maar lijken niet open te staan voor het oogpunt van de ander. Dat maakt dat ze niet verder komen in hun relatie en steeds weer tegen dezelfde problemen aanlopen.
In het boek staat een belangrijke vraag centraal: is het mogelijk om een relatie te laten werken als je te maken hebt met zulke verschillende achtergronden? Een interessante vraag, waar de lezer eigenlijk geen antwoord op krijgt. De relatie verdwijnt al gauw naar de achtergrond en je kunt je afvragen of Helemaal prima eigenlijk wel een romantische feelgood is. De grootste nadruk ligt op de maatschappelijke thema’s die de auteur benoemt. Er is tegenwoordig steeds meer aandacht voor ongelijkheid in de wereld, gepaard met een groeiend bewustzijn over het feit dat je sociale achtergrond invloed kan hebben op de kansen die je krijgt. Via haar personages geeft Rabess de lezer een inkijkje in deze belevingswereld. Dit doet ze zonder ook maar één moment belerend over te komen.
Met Helemaal prima weet Rabess zich nog niet te bewijzen als auteur. Ze heeft geprobeerd maatschappelijke thema’s en een liefdesrelatie met elkaar te verweven, maar is hierin niet geslaagd. Wel laat het boek voldoende potentie zien.
Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!
Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een snel boek' en 'Lees een moedig boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.
Reageer op deze recensie