Goede elementen in de verkeerde verhoudingen
Lucy Chalice is wetenschapper en medisch schrijver voor de farmaceutische industrie. Daar blijft het niet bij. In haar vrije tijd schrijft ze boeken met een romantisch tintje. Het Hot Henry Effect is haar debuut. Maaike van der Rijst verzorgde de Nederlandse vertaling.
Hoofdpersonen Clara en Henry leerden elkaar zeven jaar geleden op de universiteit kennen. Al haar vrouwelijke medestudenten lijken in katzwijm te vallen als hij binnen komt lopen. Dat is voor Clara al reden genoeg om afstand te houden. Toch ontkomt ze er niet aan om met hem samen te werken. De samenwerking is geen succes en ze is er dan ook niet heel rauwig om als ze hem uiteindelijk nooit meer ziet. Althans, dat denkt ze. Zeven jaar later is het dezelfde Henry die de belangrijkste presentatie uit haar carrière redt. Opnieuw moeten ze samenwerken. Zal het dit keer wel een succes worden?
Het Hot Henry Effect lijkt op het eerste gezicht uitstekend in een rijtje met STEM-boeken te passen. Voluit Science, Technology, Engineering en Mathematics. Het genre heeft recentelijk flink aan populariteit gewonnen, met Ali Hazelwood als één van de bekendste auteurs. Hoewel Clara een gepassioneerd wetenschapper is, blijft haar werk op de achtergrond. Er wordt sporadisch iets over haar werk gezegd en er is een groot congres, maar verder lijkt de wetenschap amper een rol te spelen in het verhaal.
Het verhaal focust zich vooral op de band tussen Clara en Henry. Hun eerste ontmoeting in zeven jaar is precies wat je ervan zou verwachten: een tikkeltje ongemakkelijk. Hun gedwongen samenwerking zorgt ervoor dat ze veel tijd met elkaar moeten doorbrengen. Hierbij wordt ook het verleden opgerakeld. De immuniteit voor Henry’s charmes die Clara zeven jaar geleden nog had, lijkt nu ver te zoeken. Als lezer ben je getuige van de ontwikkelingen in hun onderlinge relatie. Je leeft mee met de mooie momenten, maar bent ook aanwezig bij de worstelingen.
Clara en Henry hebben na hun afstuderen al een aantal jaar werkervaring op kunnen doen. Dit betekent dat ze ergens begin 30 zijn, maar met name Clara voelt veel jonger aan. Haar houding en gedrag passen meer bij die van een student dan bij een volwassen vrouw. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de hoeveelheid miscommunicaties die er plaatsvinden. Er worden geen vragen gesteld, maar wel conclusies getrokken. Dit is een toegankelijke manier om een plottwist in het verhaal te weven. Wanneer dit met enige regelmaat gebeurt, is het echter vooral storend. Ook zorgt het voor onnodige herhaling.
Chalice biedt de lezer weinig achtergrondinformatie. Er worden terloops wat dingen benoemd, zoals verlatingsangst en een gestrand huwelijk. Geen van deze zaken wordt echter voldoende uitgediept. Ook krijgt de lezer weinig te horen over de zeven jaar dat ze elkaar niet gezien hebben, terwijl hier kansen liggen voor karakterontwikkeling.
Al met al weet Chalice met haar debuut nog niet te overtuigen. Alle elementen voor een goed feelgood verhaal zijn aanwezig: een interessante setting, personages met een verleden en obstakels die overwonnen moeten worden. Ze slaagt er helaas niet in om de goede verhoudingen te vinden.
Reageer op deze recensie