Interessante historische roman met wisselend uitgewerkte personages
Auteur Paula Stern woont samen met haar man in het zuiden van Duitsland. Ze heeft haar ervaring met het runnen van een bedrijf voor haar 'Koffie'-trilogie gecombineerd met haar interesse voor historische gebeurtenissen. Corinnes toekomst is het eerste deel uit deze reeks. De roman werd vertaald door Bonella van Beusekom.
Corinne is dol op alles wat met koffie te maken heeft. Erg handig als je de erfgenaam bent van een beroemd koffie-imperium. Wanneer haar vader getroffen wordt door een beroerte is hij niet meer in staat om het bedrijf te leiden. Het is aan Corinne en haar broer Alexander om het over te nemen. De gevolgen voor het bedrijf lijken vrij zakelijk afgehandeld te worden. Waar is de emotie?
Het gebrek aan emotie bij haar broer lijkt Corinne ook dwars te zitten. Het zorgt voor veel wrijving tussen de twee. Corinne wil een menselijke aanpak, terwijl Alexander zich vooral richt op de cijfers. De afstand tussen broer en zus is duidelijk voelbaar. Er lijkt weinig meer over van de band die ooit zo hecht was. Als Corinne dan per toeval een groot geheim van Alexander ontdekt volgt er een goed gesprek. De eerste stappen voor het herstellen van hun band lijken gezet. Toch weerhoudt dit Corinne er niet van om het familiebedrijf te verlaten en haar eigen onderneming te starten.
Het idee om voor zichzelf te beginnen komt vooral door de herinnering aan haar opa. Hij is ooit begonnen met het familiebedrijf. Via zijn dagboek komt ze meer te weten over opa Eberhard. Eberhard groeide op in Nazi-Duitsland. Zijn vader is een fanatieke volgeling van Hitler en dat botst met de ideeën van Eberhard. De daden van zijn vader vallen hem zwaar. Het is de reden dat hij heeft besloten om altijd voor anderen klaar te zijn en zijn middelen te gebruiken voor het goede.
Stern maakt in Corinnes toekomst gebruik van verschillende perspectieven. In het heden volgen we Corinne die probeert haar eigen plek te vinden in de wereld van de koffie. Via dagboekfragmenten en de verhaallijn uit het verleden wordt er steeds meer informatie gegeven over het leven van Eberhard. Al snel wordt duidelijk dat hij een groot geheim met zich meedraagt dat te maken heeft met gebeurtenissen in de oorlog. Hij heeft echter zelf nooit de moed gevonden om op zoek te gaan naar antwoorden. Corinne besluit dit in zijn plaats te doen.
Het onderzoek geeft het verhaal een interessante wending. Het is tevens een van de weinige momenten waarin de roman een klein beetje diepgang kent. Het verhaal van onderduikers tijdens de tweede wereldoorlog, het gezin dat hen geholpen heeft en het lot van hen allemaal houdt ook de lezer in zijn greep. De aanloop is groot en er wordt veel tijd besteed aan de gebeurtenissen in het verleden. Dat maakt dat de ontknoping toch wat afgeraffeld aanvoelt.
Dat is niet het enige waar de uitwerking beter had gekund. De personages blijven namelijk erg oppervlakkig. De scènes met Eberhard zijn het interessants om te lezen en dat is waarschijnlijk omdat je hem als enige echt leert kennen. De andere personages, zelfs Corinne, blijven op grote afstand van de lezer en dat is jammer.
Stern heeft haar huiswerk duidelijk gedaan. Er wordt, zoals je zou verwachten, veel aandacht besteed aan koffie. Niet alleen wordt er regelmatig koffie gedronken tijdens belangrijke momenten ook de nodige handelingen voorafgaand aan een kopje koffie worden uitgebreid beschreven. Via dialogen tussen haar personages deelt Stern de kennis over koffie met haar lezers. Dit gebeurt met zoveel liefde voor het gehele proces zodat het ook interessant is voor de lezers die geen koffie drinken.
Corinnes toekomst is een verhaal met goede en minder goede kanten. De verhaallijn in het verleden laat zien dat Stern weet hoe ze een verhaal moet vertellen. De uitwerking kan op sommige punten wat beter. De lezer die benieuwd is naar het vervolg hoeft gelukkig niet lang te wachten. Het vervolg staat gepland voor november 2021 onder de naam Sarahs vertrouwen.
Reageer op deze recensie