Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Helder en grotendeels krachtig

Eline H. 19 juli 2017 Hebban Recensent

De laatste jaren zijn er steeds meer feministische bewegingen en steeds meer celebraties komen er voor uit dat ze feminist zijn. Je zou haast denken dat er een nieuwe feministische golf aan zit te komen. Grote vraag die hier regelmatig bij gesteld wordt, is of feminisme, met name in de westerse wereld, nog wel nodig is.

In haar boek Mannen leggen me altijd alles uit bespreekt Rebecca Solnit (1961) deze nieuwe vorm van feminisme, maar laat ze aan de hand van acht essays ook vooral zien waarom deze, ook in de westerse wereld, nog steeds erg hard nodig is. Door middel van korte voorbeelden en anekdotes beschrijft ze de ongelijkheid tussen de seksen die toch niet zo klein blijkt als wij misschien denken.

Het openingsessay is gelijknamig aan de titel van het boek en behandelt het fenomeen dat tegenwoordig ook wel bekend is onder de naam ‘mansplaining’. Het gaat hierbij om een man die een vrouw de les leest over een onderwerp waarvan hij in de veronderstelling is hier meer over te weten dan de desbetreffende vrouw. In de meeste gevallen is de vrouw echter al in het bezit van de kennis die hij haar probeert bij te brengen. Dit woord is ontstaan naar aanleiding van Solnit’s essay Mannen leggen me altijd alles uit en om die reden wordt dit begrip ook regelmatig aan haar toegewezen, iets waar Solnit het zelf niet mee eens is: 'Het gaat immers niet om een aangeboren afwijken van mannen in het algemeen.' Hiermee weerlegt ze de gedachtegang dat het feminisme iets tegen mannen in het algemeen zou hebben. Integendeel. Solnit hamert er meerdere keren op dat het beslist niet alle mannen zijn, maar dat er nog wel een probleem is dat erkent dient te worden.

Het probleem dat Solnit aankaart gaat veel verder dan vrouwen die uit het standaard rollenpatroon van mannen en vrouwen willen breken. Ze willen meer vrijheid. Vrijheid die mannen niet altijd kunnen accepteren. Denk aan een meisje dat wordt doodgestoken nadat ze een schoolgenoot afwijst voor het bal en een jongeman die vrouwen neerschiet die weigeren met hem naar bed te gaan. Dit zijn slechts enkele waargebeurde voorbeelden die Solnit aanhaalt om te laten zien hoe serieus het probleem is.

Solnit behandelt een aantal heftige onderwerpen waaronder (groeps)verkrachtingen. Dat pakt ze beslist niet luchtig aan. Ze zegt waar het op staat. Niet al haar essays zijn echter even sterk. De anekdotes en voorbeelden die ze aanhaalt ter ondersteuning dwalen soms nogal af en worden vaak iets te langdradig beschreven, waardoor het aan kracht verliest.

Met haar heldere essays houdt Solnit onze maatschappij een spiegel voor, maar bovenal zet ze je aan het denken over de maatschappij waarin wij leven en onze eigen positie daarin.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline H.

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur