Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Opnieuw genieten in tweede deel rond vriendinnengroep

Eline H. 03 november 2020 Hebban Recensent

Let op: deze recensie kan spoilers bevatten over het eerste deel in de serie, Scones en spotlights.

Susan Muskee (1993) is werkzaam als freelance tekstschrijver en reist daarvoor het hele land door. Eerder schreef ze al Scones en spotlights. Inmiddels is ook het vervolg, Polaroids en poederdozen, verschenen.

De vriendinnengroep is terug, en dit keer staat Kim centraal. In het voorgaande deel konden we al kort lezen hoe ze is opgelicht door haar vriend. Duizenden euro’s armer en met een gebroken hart keert ze terug naar Nederland. Om haar uit haar dip te halen, stelt haar tante uiteindelijk voor dat Kim tijdelijk bij haar in Berlijn komt wonen. Dan kan ze meteen aan haar afstudeerproject werken en wellicht dat een andere omgeving haar goed zal doen.

Voorafgaand aan het eerste hoofdstuk wordt nog even kort samengevat wat er in het eerste deel is gebeurd. Ideaal om je geheugen op te frissen of om precies te weten wat de stand van zaken is als dit je eerste kennismaking is met de vriendinnengroep. Hierdoor is het een prima zelfstandig te lezen deel.

In Scones en spotlights kwamen al regelmatig Engelse woorden en uitdrukken voorbij, maar nu het verhaal zich afspeelt in Berlijn zijn daar Duitse variaties bijgekomen. Dit draagt bij aan de sfeerbeleving. Kim is een heel ander persoon dan Cleo en haar verhaal gaat dan ook een andere kant op. Muskee weet wederom alle personages een geheel eigen draai te geven. Ook de bijpersonages zijn een feest om over te lezen.

De schrijfstijl is net als in het eerste deel erg vlot en bevat veel humor. Het zijn vooral de vier vriendinnen die zo hun onderonsjes hebben en hoewel je ze als lezer goed leert kennen, krijg je toch het gevoel dat je iets mist. Een beetje alsof je een buitenstaander bent. Dit is vooral het geval bij de vele dialogen. Niet alles komt daar even goed tot zijn recht.

Toch kun je niet ontkennen dat het een warme vriendschap is. Hoeveel kilometers er ook tussen hen in zitten, de meiden blijven elkaar altijd steunen en doen duidelijk moeite om te investeren in de onderlinge relaties. De liefde die de vriendinnen voor elkaar voelen, voel je als lezer ook. Ze vullen elkaar allemaal erg goed aan en het is ook interessant om te lezen over de individuele vriendschappen.

Polaroids en poederdozen is een prima opvolger van Scones en spotlights. Het is vrij luchtig geschreven met een flink veel humor. Nog iets meer diepgang en dan zou Muskee maar zo kunnen uitgroeien tot een van populaire feelgoodschrijfsters van ons land. Voorlopig kunnen fans alleen maar gissen wie er in het volgende deel centraal zal staan, maar dat het weer een fijn verhaal gaat worden is bijna zeker.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline H.

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur