Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Sterk staaltje psychologische eco-thriller met maatschappelijk relevante thema’s

Eline van der Boog 28 april 2025 Hebban Team
Peter van der Sloot werkt als CEO van Global Steel N.V. – een staalconcern dat internationaal erg invloedrijk is binnen de staalindustrie. Op het moment dat het bedrijf een grote overname staat te wachten, ontvangt hij een brief met een dreigende boodschap van iemand die zich achter de naam A. schuilhoudt. Als het staalbedrijf niet binnen één week de deuren sluit, zullen er ingrijpende consequenties volgen. Van der Sloot schakelt oud-rechercheur Pollmann in om af te rekenen met zijn anonieme dreiger. Voordat Pollmann zijn jacht heeft geopend, moet Van der Sloot de eerste klappen al incasseren. In geen enkel opzicht lijkt A. op de overige tegenstanders van de grootste staalfabriek van Nederland. Eerste graad van Paul Hassels Mönning volgt de complexe race tegen de klok waarin de CEO verzeild raakt als de eisen van A. steeds hoger worden en meerdere partijen hun doelen nastreven.

Hassels Mönning is werkzaam als commercieel strateeg en ondernemer. Eerste graad is zijn fictiedebuut. De psychologische eco-thriller wisselt tussen verschillende perspectieven, waardoor het verhaal meerdere kanten van de gebeurtenissen belicht. Zo kruip je in het hoofd van de radeloze CEO die gewoonlijk altijd alles onder controle heeft, maar krijg je daarnaast toegang tot de binnenwerelden van zijn onafhankelijke vrouw Esther die als IC-verpleegkundige werkt, zijn aantrekkelijke secretaresse Susan en de meedogenloze Pollman. Ook de gedachtegangen van A. worden sterk uitgewerkt en verzameld in hoofdstukken die in cursief zijn afgedrukt. Afgezien van de verrassende spicy scene tussen Van der Sloot en Susan in Milaan die, ondanks de nadruk op de wisselende machtsverhoudingen, duidelijk is ingezet om de plot een kant op te stuwen, volgen de razendsnelle plottwists elkaar ongedwongen op. In het begin tast je als lezer in het duister, wat de spanning opvoert en ervoor zorgt dat je blijft doorlezen. Bladzijde voor bladzijde worden de personages laagje voor laagje ontdaan van hun schil, tot het verhaal bij de kwetsbare kern komt: de dierbaren, oftewel de ‘eerste graad’, die koste wat het kost voor een dreigend onheil moeten worden beschermd: ‘Die eerstegraadsbloedband was voor het leven.’

Eerste graad vertelt in eerste instantie het verhaal van een succesvolle zakenman die continu schippert tussen geld, macht en moraliteit en nu ernstig wordt bedreigd. Dit verandert gaandeweg in het verhaal van een vader die zich bekommert om zijn studerende dochters en een echtgenoot en ‘empty nester’ die zich in een ongelukkig huwelijk bevindt. Met de competitieve top van een kantoor als decor wordt het thema familie verder doorgevoerd als de gedupeerden van het grote staalbedrijf een stem krijgen: de vele zieken, overleden ex-medewerkers en hun dierbaren of nabestaanden. Met het oog op de huidige nieuwsberichten rondom klimaatbeleid, protesten van actiegroep Extinction Rebellion en bedrijven als Tata Steel, behandelt Eerste graad actuele onderwerpen over het al dan niet verduurzamen van vervuilende bedrijven en de impact hiervan op het klimaat en op de (privé)levens van mensen. Wie gruwelijke scenes als: ‘Om haar gezicht was het bed doordrenkt van donker bloed, haar linkeroor hing nog slechts met een dun reepje aan de hoofdhuid’ niet schuwt, ervaart in Eerste graad een sterk staaltje psychologische eco-thriller met een maatschappelijk relevante boodschap.

Deze recensie verscheen eerst op www.elineschrijfthier.nl

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

Als Hyoyoung wordt gevraagd in een brievenwinkel in Seoul te komen werken, realiseert ze zich al snel hoe helend een brief kan zijn. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.