Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Inspirerend verslag over je hoofd boven water houden in een zee van veranderingen

Eline van der Boog 20 december 2024 Hebban Recensent
Steeds meer mensen met psychische problemen en groeiende wachtlijsten in de ggz – het zijn berichten die sinds de coronapandemie vaker de kop opsteken. Het activisme om hier iets aan te willen veranderen komt voornamelijk van cliënten die op hulp wachten, niet de juiste zorg hebben gekregen of zich op een andere manier niet gehoord voelen. Professionele hulpverleners scharen zich liever achter branche- en patiëntenorganisaties als GGZ Nederland en MIND – organisaties die zich inzetten voor het verbeteren van het mentaal welzijn door het bieden van voorlichting, het stimuleren van onderzoek en het bewerkstelligen van goede samenwerkingen met verschillende partijen binnen het zorglandschap. Frits Bosch, auteur van Help, de psycholoog verzuipt!, stelt dat deze partijen tegelijkertijd te veel rekening houden met werkgeversbelangen en zorgverzekeraars. Tijdens zijn carrière als eerstelijnspsycholoog met een eigen praktijk in Haarlem werd Bosch van 1980 tot zijn pensioen in 2017 geconfronteerd met diverse veranderingen in de zorg. Grote zorgverzekeraars trokken de macht naar zich toe, politieke besluiten versterkten de marktwerking en forse bezuinigingen onder leiding van minister Edith Schippers troffen voornamelijk de vrijgevestigde eerstelijnspsychologen die de dupe werden van de ingrijpende reorganisatie.

Bosch debuteerde in 2019 met Help, de psycholoog verzuipt! en schreef vervolgens De Tromslager en De Jutter, een familieverhaal dat werd genomineerd voor de NGV Schepperle Award. Help, de psycholoog verzuipt! biedt in de eerste plaats een overzicht van de vele veranderingen waar het werk als vrijgevestigde eerstelijnspsycholoog de afgelopen decennia aan onderhevig is geweest. Werd Bosch’ initiatief om een eigen praktijk te starten waar cliënten sneller en doeltreffender geholpen werden in de jaren 80 nog toegejuicht door huisartsen, ziekenfondsen en het ministerie, de jaren die volgden legden hem steeds meer beperkingen op. De automatische doorverwijzingen van de huisarts naar de praktijkondersteuner ggz (POH-GGZ), het opboksen tegen grote zorginstellingen en de bezuinigingen op de vergoedingen van consulten door zorgverzekeraars, zijn enkele invloeden die het werk als vrijgevestigde eerstelijnspsycholoog steeds moeilijker maakten. Bosch zat al die jaren bovenop de veranderingen. Hij schreef stukken met een duidelijk tegengeluid die werden gepubliceerd op diverse (online) platformen, hield lezingen en presentaties en ging meermaals verbaal de confrontatie aan met wie er ook verantwoordelijk was voor de nieuwe maatregelen die zijn vak bedreigden. Deze passages lezen soms wat stroef en als een persoonlijke strijd, maar Bosch’ kritisch oog, bevlogenheid en passie voor zijn werk zijn bewonderenswaardig.

Door de tijdlijn met meedogenloze veranderingen weeft Bosch delen uit zijn persoonlijke geschiedenis die bijdragen aan de psycholoog die hij uiteindelijk is geworden. Daarnaast biedt Help, de psycholoog verzuipt! een inkijkje in zijn praktijk via uiteenlopende geanonimiseerde casusverslagen van de patiënten die hij door de jaren heen heeft geholpen. Als eerstelijnspsycholoog behandelde hij diverse hulpvragen: van depressie en verslaving tot (transgenerationeel) trauma, relatieproblemen en (complexe) rouw. Soms werd een cliënt doorverwezen naar de zwaardere tweedelijnszorg, maar Bosch laat veelal zien wat de eerstelijnspsycholoog dankzij de veelzijdige aanpak kan betekenen binnen de ggz en dat deze prima in staat is om diverse partijen te ontlasten. In zijn boek propageert hij een cliëntgerichte aanpak, waarbij meetinstrumenten zorgvuldig moeten worden gebruikt en geïnterpreteerd. Er is doorgaans geen jarenlange therapie nodig indien de hulpverlener écht oog heeft voor de cliënt. In een maatschappij waarin mensen steeds meer van elkaar afdrijven is dit een waardevolle boodschap om aan jonge psychologen mee te geven. Bosch, die al die tijd in staat is geweest zijn hoofd boven water te houden, is hiermee een inspirerend voorbeeld.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur