Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Amerikaanse Droom door de ogen van (migranten)vrouwen

Eline van der Boog 07 december 2021 Hebban Recensent

Voor velen staat Amerika symbool voor vrijheid en oneindig veel mogelijkheden. Zo ook voor de Koreaanse kledingontwerpster Mina Lee. In Het laatste verhaal van Mina Lee, de debuutroman van Nancy Jooyoun Kim, vlucht Mina aan het eind van de roerige jaren 80 uit Seoul naar de VS. Ze komt terecht in een armoedig appartement in Koreatown, een wijk midden in het centrum van Los Angeles. Omdat Mina de Engelse taal nauwelijks beheerst, start ze met een simpel baantje als vakkenvuller in een lokale supermarkt. Zolang ze maar hard werkt en haar best doet, verzekert ze zichzelf ervan dat ze haar weg naar boven zal vinden op de maatschappelijke ladder. Maar de Amerikaanse Droom gaat niet voor iedereen op, en Mina moet veel offers maken om die harde realiteit uiteindelijk onder ogen te komen.

Het laatste verhaal van Mina Lee wisselt gedurende de plot tussen twee verhaallijnen, vloeiend vertaald door Ingrid Zweedijk. Vanuit Mina krijgt de lezer een persoonlijk migrantenverhaal voorgeschoteld. De sfeer is beklemmend wanneer Mina in het veelbelovende Amerika compleet in het duister tast door haar taalachterstand en de voor haar onbekende westerse cultuur. Ze kent bovendien een grimmig verleden, dat ze zo goed mogelijk verborgen wil houden. De hoofdstukken vanuit Margot – Mina’s vervreemde, in Amerika geboren dochter – nemen de lezer mee naar het jaar 2014. Wanneer Mina de telefoon niet meer opneemt, besluit Margot schoorvoetend vanuit Seattle een kijkje te nemen bij haar moeder die nog altijd in het Koreaanse district in LA woont. Als Mina dood blijkt te zijn, volgt de lezer Margot tijdens haar spannende zoektocht naar antwoorden.

Jooyoun Kim schrijft met vaart, waarbij ze de hoofdstukken vult met Koreaanse woorden die helaas niet worden toegelicht. De roman zit vol contrasten en de plot snijdt zware, actuele thema’s aan. Zo verkent Het laatste verhaal van Mina Lee de haat-liefdeverhouding tussen moeder en dochter. Mina is in de Koreaanse cultuur blijven steken, terwijl Margot het kansrijke Amerika verheerlijkt en Korea associeert met armoede, oorlog en buitenstaander zijn. Het boek zet herinneringen tegenover toekomstidealen, benadrukt de ongelijke positie tussen vrouwen en mannen, en maakt onderscheid tussen waarheid en leugen. Jooyoun Kim laat de verhaallijnen van Mina en Margot soms heel dicht bij elkaar komen. Op die manier werkt Het laatste verhaal van Mina Lee toe naar een schokkende ontknoping, waarbij Mina’s pijnlijke verleden aan het licht komt, en Margot meer ontdekt over haar afkomst en haar biologische vader.

Het omslag van Het laatste verhaal van Mina Lee toont de rug van een vrouw. Omdat we haar gezicht niet kunnen zien, verwordt het migratieverleden van Mina tot een universeel verslag van veel migrantenvrouwen. Jooyoun Kim benadrukt hoe lastig het voor deze groep vrouwen is om een baan te vinden en door te groeien, terwijl ze tegelijkertijd moeten concurreren met mannen en gebukt gaan onder continue angst om het land uitgezet te worden. Mina’s Amerikaanse Droom vervliegt wanneer ze ziet dat ook in Amerika een vrouw zonder man niets voorstelt. De normen en waarden uit het land dat ze jaren eerder ontvluchtte, kennen geen grenzen:

'Ze vroeg zich af hoeveel vrouwen klem zaten, in rampzalige huwelijken, rotbanen, onmenselijke omstandigheden, simpelweg omdat de wereld er niet op was ingericht om hen op eigen kracht te laten slagen. (…) Een vrouw die haar eigen weg zocht, zou altijd worden verstoten vanwege haar kracht.'

Ook voor Margot gaat het ideaal niet op wanneer ze merkt dat ze benadeeld wordt vanwege haar migrantenroots. Jooyoun Kim eindigt met een hoopvolle boodschap waarmee Het laatste verhaal van Mina Lee ruimte biedt aan hoop, acceptatie en vrijheid voor de volgende generatie vrouwen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!