Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Liefdevolle roman over familiezorg(en)

Eline van der Boog 30 mei 2023 Hebban Recensent

Lieve Joris schreef in Terug naar Neerpelt over haar aan drugsverslaafde broer Fonny. In Hildeke focust ze zich op haar dementerende vader en zus Hildeke die het syndroom van Down heeft. Wanneer het met vader steeds slechter gaat, wordt duidelijk dat Hildeke onmogelijk voor zichzelf kan zorgen. Er zit voor Joris niets anders op dan terug te keren naar haar oude woonplaats. Tijdens haar verblijf met Hildeke in het ouderlijk huis in Hasselt, doemen er verschillende demonen uit haar jeugd op. Als vijfde kind in een gezin van negen, was het thuis druk en gebeurde er veel. Een chaos die Joris jarenlang wist te ontvluchten. Dit deed ze door te gaan reizen en aan non-fictieboeken te werken over de vaak gevaarlijke gebieden die ze doorkruiste in het Midden-Oosten, Afrika, Oost-Europa en Azië.

'Familieromans zitten vaak vol drama en wrok, maar Hildeke blijft weg van dit alles.' - recensent Eline

Hildeke is een tweeluik. In het eerste deel, getiteld ‘De schepper’, beschrijft ze hoe haar vader langzaamaan steeds zieker wordt. Heldere momenten worden afgewisseld met de schrijnende radeloosheid die met dementie gepaard gaat. Dit heeft zijn weerslag op de manier waarop de kinderen met de verzorging van hun vader omgaan. Vervolgens zet ze haar vaders ingrijpende ziekte af tegen het moeilijke leven dat hij daarvoor heeft geleid. Zijn eigen vader stierf toen hij nog jong was in de Eerste Wereldoorlog. Dat het vaderschap hem vervolgens zwaar viel, is aan dat verlies te wijten. Daarnaast heeft hij de dood van zijn verslaafde zoon nooit helemaal goed kunnen verwerken:

‘Telkens zou hij de klok terugdraaien, tot helemaal aan Fonny’s geboorte, en trokken de schuldigen aan diens trieste lot in processie voorbij’.

In het tweede deel ontfermt Joris zich over Hildeke, die moeilijk kan communiceren maar toch op haar eigen manier haar plek opeist binnen het gezin. Joris voelt zich als zus verantwoordelijk voor haar welzijn, zeker als Hildekes gezondheid niet lang na het overlijden van hun vader eveneens achteruitgaat. De zussenband die zij voelt en het ongrijpbare gedrag van haar Hildeke staan, tegen de achtergrond van hun overleden vader, centraal in dit deel.

Joris debuteerde in 1986 met De golf. Haar werk is vertaald in meerdere talen en won prestigieuze prijzen als de Henriëtte Roland Holst-prijs, de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap en de Bob den Uyl Prijs. Familieromans zitten vaak vol drama en wrok, maar Hildeke blijft weg van dit alles. Joris schrijft met precisie en psychologische diepgang. Ze laat zien hoe het is om in een groot gezin op te groeien, hiervan weg te gaan en vervolgens terug te komen als familieleden zorg nodig hebben. De lege plek die je achterlaat past je dan niet meer, al zullen oude patronen nooit verdwijnen. De novelle bevat geen spanning of onverwachte wendingen. Toch weet dit verhaal, dat zo liefdevol is opgetekend, de lezer aan te moedigen door te lezen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!