Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Liefdevol boek met praktische tips voor een betere relatie met jezelf en anderen

Eline van der Boog 13 november 2024 Hebban Recensent
Meer rust ervaren in je leven, ook al leef je in een drukke wereld. Daar schreef de zenboeddhistische ‘Twitter Monk’ Haemin Sunim over in zijn boek Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt. In Houden van dingen die niet perfect zijn richt hij zich op het voelen van meer empathie voor jezelf en voor anderen. Maar hoe doe je dit als de wereld vol is met verschrikkelijke nieuwsberichten, ruzies, gevechten en ongelukken? Volgens Sunim is het wel degelijk mogelijk om (zelf)compassie te ervaren als we verlicht en dus spiritueel volwassen worden – ‘zelfs al zien we veel van zulke imperfecte dingen in de wereld waarin we leven.’ Hierdoor kunnen we met medeleven kijken naar de situaties waarin we onszelf bevinden of die anderen treffen. Opgedeeld in acht hoofdstukken geeft Sunim allereerst inzichten en adviezen om goed voor jezelf te zorgen waarna hij compassie binnen andere relaties verkent.

'Als je eerst voor jezelf zorgt,
zal de wereld om je heen je waardevol genoeg vinden
om voor jou te zorgen.'

‘Doe je steeds je best om anderen niet tot last te zijn?’ Deze vraag stelt Sunim de lezer aan het begin van Houden van dingen die niet perfect zijn en loopt als een rode draad door het boek. Wanneer je een knagend gevoel hebt dat voor jezelf kiezen egoïstisch is, is dit boek voor jou. Als student leerde Sunim: ‘Wees eerst lief voor jezelf en dan pas voor anderen.’ Het betekende voor hem een omslagpunt in zijn leven. Door net als in de Japanse levensfilosofie Wabi-sabi (jouw eigen) imperfecties te omarmen, wordt jouw leven liefdevoller. Om dit te bereiken helpt zijn boek de lezer met inzichten over gewoontepatronen, actief leren luisteren en effectief omgaan met teleurstellingen en mislukkingen. Daarnaast geeft hij adviezen over vergeving en leren loslaten. Bij al deze onderwerpen staan verschillende relaties centraal. De relatie met jezelf vormt de basis vanwaaruit de (filosofische) ideeën en praktische handvatten die Sunim je aanreikt zich uitbreiden naar de relatie met familie, je vrienden en uiteindelijk je liefdesrelatie.

‘Wees een spiegel, in plaats van te proberen
iemand beter te maken.
Als je wilt dat iemand beter wordt,
zie je hem niet langer zoals hij is.’

De opbouw is hier vergelijkbaar met Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt. Sunim biedt wederom eerst enkele inzichten, voorziet de lezer vervolgens van advies en geeft dan korte wijsheden om over na te denken. Deze lessen heeft hij opgedaan tijdens zijn leven, hoorde hij van anderen of leende hij van beroemde personen, zoals Vincent van Gogh en de Koreaanse literair wetenschapper Misook Ko. De versjes kun je tijdens het lezen goed in je opnemen of ze tijdens een meditatie als een mantra door je hoofd laten gaan. De taal die Sunim hanteert is zacht en gemoedelijk. Sterk aan het boek is dat de onderwerpen niet aan de oppervlakte blijven. In het hoofdstuk Familie gaat de zenboeddhistische monnik in op familiepatronen en als het op relaties aankomt geeft hij adviezen over liefdesverdriet, het accepteren van moeilijke situaties en hoe je lastige emoties een plek kunt geven door het helingsproces te aanvaarden en te doorlopen. De tekst wordt ondersteund door vrolijke en rustige illustraties van Lisk Feng. Houden van dingen die niet perfect zijn kan wat overweldigend zijn als je te veel in één keer wilt lezen – één hoofdstuk per dag is dan ook voldoende om aan de slag te gaan en vanuit zelfcompassie meer liefde aan anderen te geven.

‘Er bestaat altijd een kloof
tussen wat je weet en hoe je handelt.
(…)
Pas wanneer je die nieuwe kennis omzet in daden
zal de verandering langzaam en met veel moeite komen.’

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur