Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Representatieve thriller over een moordzaak in coronatijd

Eline van der Boog 17 augustus 2021 Hebban Recensent
In Liefs uit Moskou van Peter van Beek wordt in het Marinemuseum in Den Helder het lichaam van een dode vrouw gevonden. Even later maakt vakantiepark De Krim op Waddeneiland Texel melding van de vondst van een lijk. Ook hier blijkt het om een jonge vrouw te gaan. Texelse rechercheur Lone Telander wordt vervolgens samen met haar collega Iwan Verburg op deze geheimzinnige zaak gezet. Met maar een paar aanknopingspunten proberen ze de waarheid boven tafel te krijgen. Wie zijn deze twee vrouwen? En wat deden ze precies in Den Helder en op Texel?

Hoewel het onderzoek niet erg wil vlotten, ontdekken Telander en Verburg toch vrij snel dat de twee dode vrouwen afkomstig zijn uit Oost-Europa. Zo runde een van de twee vrouwen een succesvolle datingsite. Deze site leverde veel geld op door westerse mannen aan overwegend Russische vrouwen te koppelen. Tijdens verschillende huisbezoeken, krijgen de rechercheurs meer informatie over het sociale netwerk van de Oost-Europese vrouwen. Enkele vriendinnen van hen zijn getrouwd met Nederlandse ex-mariniers – mannen die zij via de datingsite hebben ontmoet. Wanneer het rechercheteam een laptop van een van de twee dode vrouwen in handen krijgt, voert de versleutelde informatie hen terug naar de Koude Oorlog.

Liefs uit Moskou is het zesde deel uit de reeks Texelse Thrillers van Van Beek. Met Drift, het eerste boek uit de thrillerserie, stond Van Beek in 2013 op de shortlist van de Crime Zone Debuutprijs. Naast het schrijven van thrillers, schreef Van Beek enkele kinderboeken. Daarnaast is hij werkzaam als docent Nederlands. De boeken uit de Texelse Thrillers zijn gemakkelijk los van elkaar te lezen. Het speurwerk van Lone Telander staat hierin centraal. Telander is een vermakelijk en origineel personage om over te lezen. Zo trekt ze zich in Liefs uit Moskou niets aan van haar mannelijke collega’s en handelt ze binnen het recherchewerk behoorlijk eigenzinnig. Voor een cynische vrouw die het liefst alleen is, houdt Telander er echter wel een spannend liefdesleven op na. In Liefs uit Moskou ruilt zij arts Gert Haverkort gemakkelijk in voor de Russisch sprekende Alexandra Dnjepra – zonder dat de affaire tussen de vrouwen uitvoerig wordt beschreven. Onlangs plaatste Hebban nog een artikel over te weinig LGBTQ+-personages in thrillers. Van Beek laat in Liefs uit Moskou zien dat diversiteit binnen de politiemacht gewoon in de vorm van een hoofdpersonage kan worden gegoten.

Ondanks dat er in Liefs uit Moskou veel espresso’s worden gedronken, sigaretten worden gerookt en koffiebekers worden weggegooid, zit de vaart er goed in. Van Beek heeft een prettige schrijfstijl. De plotwendingen in het boek weten de lezer te verrassen. Hierbij wordt de spanning naar de ontknoping zorgvuldig opgebouwd. De lezer kijkt van bovenaf neer op het kritische speurwerk van de recherche en wordt uiteindelijk meegevoerd in de beweegredenen van de dader. De moordzaak speelt zich daarnaast af tijdens de coronacrisis. De personages zetten dus geregeld een mondkapje op, dienen rekening te houden met anderhalve meter afstand of moeten zich laten testen. Liefs uit Moskou is een spannende thriller met diverse personages in een hedendaagse setting.

*In ruil voor een eerlijke recensie heb ik een recensie-exemplaar ontvangen van de uitgeverij. Mijn recensie van "Liefs uit Moskou" is ook te lezen op elineschrijfthier.nl.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog